130 let

Radost na stupních vítězů. | foto: ČTK

Švýcar Janka je mistrem světa v obřím slalomu

Sport
  •   15:05
Val d'Isere - Švýcarský lyžař Carlo Janka se stal mistrem světa v obřím slalomu. Svůj první titul dnes vybojoval s náskokem sedmi desetin sekundy před Rakušanem Benjaminem Raichem. Bronz získal Američan Ted Ligety. Jediný Čech na startu Kryštof Krýzl obsadil díky šestému nejlepšímu času v druhém kole celkově 22. místo.

Krýzl se o lepší výsledek připravil opatrným prvním kolem, po němž byl šestadvacátý. V druhém kole předvedl skvělý výkon, v celkovém pořadí to však stačilo na posun jen o čtyři příčky. Dvaadvacetiletý lyžař vyrovnal svůj nejlepší výsledek v obřím slalomu mezi elitou z prosincového závodu Světového poháru v Beaver Creeku.

Stejně starý Janka potvrdil, že se mu ve Val d'Isere daří. Získal zde bronz ve sjezdu a v prosinci tu vyhrál poprvé závod Světového poháru právě v obřím slalomu. V prvním kole předvedl bezkonkurenčně nejrychlejší jízdu a vykročil za premiérovým titulem mistra světa, což potvrdil i v druhém kole. V něm sice v první polovině trati zaváhal a ztratil něco ze svého náskoku, ovšem v závěrečné pasáži přidal a ještě své vedení zvýšil.

Stal se tak již šestým lyžařem, který ve Val d'Isere vybojoval první titul mistra světa. Na úspěchy z minulosti dosud navázal pouze Nor Aksel-Lund Svindal. V obřím slalomu se mu to však nepovedlo, když jako obhájce vítězství z Aare skončil devátý.

Velká radost zavládla v táboře rakouské výpravy. Raich svým druhým místem zajistil mužské části reprezentaci vůbec první medaili na šampionátu a odvrátil historickou blamáž. Ještě nikdy se nestalo, aby si alespoň jeden z Rakušanů neodvezl ze světového šampionátu medaili. Povedený rakouský den potvrdil čtvrtým místem Marcel Hirscher.

Nejrychlejší jízdou druhé kola se na bronzovou příčku vyhoupl Američan Ted Ligety, který byl po prvním kole devátý.

Autor: ČTK