Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Švýcaři porazili po Češích také Kanadu

Sport

  18:28
TURÍN - Švýcarští hokejisté porazili v Turíně po úřadujících mistrech světa z České republiky také obhájce zlatých olympijských medailí z Kanady. Dnešní zápas skončil 2:0, když Švýcaři dali v každé z prvních dvou třetin gól a v poslední se dokázali ubránit silnému tlaku kanadského týmu.

Švýcaři porazili Kanadu 2:0 a po Češích tak mají na letošní olympiádě další skalp. foto: DON EMMERTAFP

Zápas švýcarského týmu, který dlouhá léta vede kanadský kouč Ralf Krueger, rozhodl jiný Kanaďan. Rodák ze Sault Ste. Marie v Ontariu Paul Di Pietro dobyl v roce 1993 s Montrealem Stanley Cup a o šest let později odehrál za národní tým čtyři zápasy. Do švýcarského dresu mu pomohla změna pravidel IIHF, podle níž může hráč kdykoliv reprezentovat jinou zemi, pokud v její ligové soutěži odehraje čtyři roky.

Di Pietro se usídlil v Zugu a dnes na sebe upoutal v nedalekém Turíně. Poprvé potrestal Thorntonovu chybu ve středním pásmu, když se na gólu podílel i neopatrný Brodeur, v polovině zápasu dorazil při přesilovce pěti proti třem Bezinovu vyraženou
střelu do prázdné branky. Ve třetí třetině zářil Martin Gerber z Caroliny, který v brance nahradil Davida Aebischera, jenž byl strůjcem triumfu nad Čechy.

Švýcaři tak během tří dnů ulovili skalpy obou zlatých olympijských medailistů z turnaje s nejlepšími hráči světa. Při premiéře na zimních hrách v Chamonix utrpěli s Kanadou dodnes rekordní debakl 0:33, ale časy se evidentně změnily. Zástupci země, která pro svět hokej vynalezla, sice dnes dali dva góly, ale ani jeden nebyl uznán. Jednou byl Nash v brankovišti, podruhé jeho střela sice zřejmě podle televizní techniky skončila v Gerberově lapačce za čarou, ale rozhodčí Bulanov po mimořádně dlouhém studování svého pomocníka u videa gól neuznal.

V poslední třetině byl tlak Kanady drtivý. Zatímco Švýcaři se dostali za dvacet minut k jediné střele, soupeř vyslal na branku 24 pokusů. Dohromady Gerber zastavil 49 střel.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...