Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sýkora: Bučí tu jenom na Jágra

Sport

  9:43
PITTSBURGH - Finále Stanley Cupu, které startuje zítra, si útočník Petr Sýkora (31) zahraje už počtvrté. Slavnou trofej získal hned ve své první finálové účasti v roce 2000 s New Jersey, teď o ni bude usilovat s Pittsburghem Penguins.

Petr Sýkora při tréninku. foto: ČTK

"Opravdu si to užívám. Je skvělé, že mám znovu šanci zahrát si o pohár,“ vyprávěl Sýkora v rozhovoru pro LN. 

Čeká vás vrchol sezony, ten pro evropské fotbalové kluby zrovna skončil. Měl jste možnost finále Ligy mistrů mezi Chelsea a Manchesterem sledovat?
Díval jsem se. Byl to fantastický fotbal. Je mi trochu líto Johna Terryho, ale to se ve sportu stane. Byla to zajímavá podívaná, i když na konci už byli hráči ztahaní, každou chvíli někdo ležel v křečích.

Teď už k hokeji. Do Pittsburghu se po šestnácti letech vrací finálové boje o Stanley Cup, jak to místní prožívají?
Je to takové malé město, které žije sportem. Všude, kam jdete, vás lidé poznávají a přejí hodně štěstí. Na každém zápase je před halou obrazovka a venku ji sledují tisíce lidí, kteří neměli šanci se na zimák dostat. Je to opravdu skvělé. Moc si to užívám a věřím, že se nám podaří vyhrát ještě čtyři zápasy.

Líbí se vám popularita?
Já jsem spíš samotář a tohle moc nevyhledávám. Když mě někdo požádá, tak se podepíšu, ale spíš chodím někam, kde je menší šance, že mě někdo pozná.

Jak prožíváte čtvrtou účast ve finále Stanley Cupu?
Je skvělé, že mám znovu šanci zahrát si o pohár. Mám i trochu štěstí, protože jsou hráči, kteří hráli patnáct nebo osmnáct let v NHL a tu šanci neměli, a já jsem ve finále počtvrté. Takže si to užívám a mám velkou radost.

Mario Lemieux, který v roce 1992 získal zatím poslední Stanley Cup pro Pittsburgh, je nyní majitelem klubu Penguins. Zapojuje se nějak aktivně do dění v kabině?
Někdy do kabiny chodí, ale spíš stojí stranou, nechává tomu volný průběh. Chodí nám popřát hodně štěstí do dalšího kola. Na zápasy ale chodí s rodinou, takže se věnuje jim. Určitě je ale rád, že jsme se dostali tak daleko.

Doma jste zatím v letošním play off neprohráli, což je rekord klubu. Je pro vás prostředí Mellon Areny tak magické?
Doma je prostě doma. Já ale myslím, že nakonec je jedno, jestli hrajeme doma nebo venku, jde o to, jakým stylem hrajeme. I venku totiž hrajeme dobře, což je nakonec rozhodující. To, že jsme doma neprohráli, je super, ale není to žádná velká výhoda. Detroit nás tu může porazit, stejně jako my ho můžeme porazit na jeho ledě.

Jaké je vlastně pittsburské publikum?
Ještě jsem se nepotkal s tím, že by na nás lidi pískali. Tady publikum fandí a je příjemné.

Když přijeli New York Rangers, tak ale lidé na Jaromíra Jágra bučeli. Jsou nepřátelští ještě k někomu?
Jenom k Jardovi. (smích)

Nemůžou mu zapomenout, že odešel?
Abych se přiznal, tak vůbec nevím, proč na něj bučí. Nevím, co se stalo mezi fanouškama a Jardou, takže to nemůžu posoudit. Když jsme hráli ve Philadelphii, tak zase lidi bučeli na Crosbyho. Někteří diváci asi mají nějakého hráče, kterého prostě nemají rádi.

Během výluky NHL jste hrál v Magnitogorsku v jedné lajně s Jevgenijem Malkinem, i v Pittsburghu mu hrajete pravé křídlo. Jaká je s ním spolupráce?
Je vynikající hokejista, vyhovíme si a hrajeme podobným stylem. Za rok jsem předvedli několik pěkných akcí a snad se nám bude dařit i ve finále. Doufám, že dáme nějaké velikánské góly, které nám pomůžou.

Malkin dal první rozhovor v angličtině až po více než roce v zámoří. Je stydlivý?
Není stydlivý, je to srandista. Jazyková bariéra tam je, takže pro něj je strašně těžké říct, co přesně chce, takže třeba s novináři moc nemluví.

Další hvězdou týmu je dvacetiletý kapitán Sidney Crosby. Dokáže si jako tak mladý vůdce udržet v týmu respekt? 
Zatím nebylo potřeba vstávat a promlouvat, protože jsme hráli dobře. Mančaft šlape, ale kdyby nastala nějaká situace, tak on je ten typ kluka, který se postaví a řekne, co si myslí, a my to respektujeme. On je skvělý kapitán.

Prý zarytě nesnáší prohry?
Jasně, nikdo nechce prohrávat. Ale on je kapitán a nejlepší hráč NHL, tak samozřejmě že to chce vyhrát a být ten, co si sáhne na pohár. Má to v sobě a je super mít kapitána, který chce takhle vyhrát.

Ve finále vás čeká Detroit, na který narazíte vůbec poprvé v sezoně. To je trochu zvláštní, že?
Zvláštní to je, ale oni to mají stejné. Uvidíme, jak to nakonec dopadne, Detroit má skvělý tým, my taky nemáme špatný mančaft, ale oni jsou favorité. Doufám, že to dopadne pozitivně pro nás.