Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Skifař Synek odletěl na olympiádu. Chce zlato

Sport

  14:30
PRAHA - Skifaře Ondřeje Synka čeká třetí start na olympijských hrách a jeho cíl je jasný - získat zlatou medaili. Mistr světa z roku 2010 si ale na druhou stranu uvědomuje, že olympijský závod je závod jako každý jiný. Přesto se chce příští týden vrátit domů z Londýna jako nejlepší skifař světa.

Ondřej Synek foto: ČTK

"Abych mohl cíle naplnit, tak musím předtím zvládnout tři jízdy. Nejlépe je vyhrát. Rozdíl mezi úspěchem a neúspěchem je malinký, takže nesmím zaváhat," řekl Synek před dnešním odletem do Londýna.

"Abych naplnil svůj sen, tak mi zbývá jen vyhrát, protože druhý už jsem byl. A třetí místo už mě nezajímá," řekl třicetiletý stříbrný medailista z minulé olympiády v Pekingu. "Pokud se to ale nepovede, tak život půjde dál a já budu dál veslovat. Další pokus budu mít třeba za čtyři roky. Nebo taky už ne," uvedl.

Synek, který je společně s Novozélanďanem Mahém Drysdalem hlavním favoritem disciplíny, zároveň ale přiznal, že bude rád, až olympiáda skončí. "Už je to trošku náročné. Například včera jsem byl nakupovat a spousta lidí mě zastavovala a přála mi štěstí. Je tu super, ale na druhou stranu je to náročné," vysvětlil veslař pražské Dukly, jenž byl i proto rád, že už do Británie dnes odletěl. "Bude tam klídek na trénink a závody," řekl.

Čtěte také...

Rodák z Brandýsa nad Labem se připravuje i na skutečnost, že o medaile bude bojovat více skifařů než jen on a Drysdale. "To je specifikum olympiády, že překvapit mohou i další. Určitě dobrý bude Kubánec Rodriguez, Němec Hacker, Švéd Karonen, Brit Campbell a uvidíme, co předvede Nor Tufte," vyjmenoval hlavní soupeře.

Veslaři budou o medaile bojovat na kanále Eton v Dorney, který je vzdálený asi 70 km od Londýna. I proto nebudou stejně jako rychlostní kanoisté bydlet v hlavní olympijské vesnici, ale budou ubytovaní v prostorách univerzity Royal Holloway. "Na jednu stranu je to škoda, ale zase tam budeme mít svůj klid," uvedl Synek, který v Etonu v roce 2006 získal bronz na MS.

Zahájení se nezúčastní

Jedna z hlavních českých medailových nadějí se podle očekávání nezúčastní v pátek slavnostního zahájení Her. Hned v sobotu ráno totiž závodí. "Ani si to nedovedu představit. Vesnice je od olympijského stadionu asi dva a půl hodiny cesty. Trochu mě to mrzí, ale na druhou stranu já tam jedu závodit," podotkl Synek. S ohledem na brzký návrat do Čech osobně neuvidí ani slavnostní zakončení. "Podívám se v televizi," pousmál se.

Hlavním důvodem, proč bude spěchat domů, je očekávané narození druhého potomka, prvního syna. "Promyšlené to máme, ale jak do dopadne, uvidíme.

Zatím je vše v pořádku," uvedl Synek, jehož manželka Pavla podobně rodila i před dvěma lety. Krátce po skončení MS. "Říkal jsem manželce, ať vydrží," usmíval se Synek, jenž by se měl stát podruhé otcem 8. srpna, pět dnů po finále. Manželka prý bude jeho závod sledovat sama doma v klidu.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...