Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Systém volejbalového MS selhává. Zápas vypustili i Brazilci

Sport

  14:56
CATANIA - Systém mistrovství světa volejbalistů se dostal pod palbu kritiky. Vlnu nevole vyvolaly především porážky Ruska se Španělskem a Brazílie s Bulharskem v osmifinálové fázi turnaje, které byly podle svědků záměrné a vyvolané snahou dostat se do lehčích čtvrtfinálových skupin. Brazilci tak díky prohře budou hrát v Římě s Českem a Německem.

Volejbalisté Brazílie. foto: Reuters

Rusové nad Španělskem vedli už 2:0, pak ale trenér Daniele Bagnoli stáhl základní sestavu a poslal na hřiště náhradníky. Za stavu 13:13 v tie-breaku Rusové zcela vypustili obranu na síti a prohráli. Snažili se tak vyhnout ve čtvrtfinálové skupině obhájcům titulu z Brazílie, nakonec budou hrát s "přijatelnějšími" soupeři Srbskem a Argentinou. "Nebylo důležité ten zápas vyhrát, ale postoupit," tvrdil Bagnoli.

Jenže Brazilci také nechtěli narazit na své kubánské přemožitele ze základní části MS, a tak vypustili sobotní duel s Bulharskem. "Mistři světa i vítězové olympijských her dnes předvedli divadlo, které se na volejbalové scéně vidí málokdy. Styl, jakým se Brazílie postavila k zápasu, budí velké zklamání," napsal český reprezentant Jiří Popelka na webu volleycountry.com/cz.

Brazílie - Bulharsko 0:3

"Bylo vidět, že něco není v pořádku," přiznal Čech Popelka
"Od prvních míčů bylo vidět, že něco není v pořádku. Smeče jejich hvězd končily v bloku nebo daleko za hřištěm. Obzvlášť Giba se propůjčil k trapnému výkonu, za který by se u nás styděl i kadet v okresním přeboru. První dva sety pískot, v třetím setu to již diváci nevydrželi a otočili se zády," poznamenal Popelka.

Světová média se rozepsala o skandálních manipulacích a nemlčela ani mezinárodní volejbalová federace FIVB. "Něco takového nemůžeme akceptovat. Vina není na straně FIVB, ale týmů. To nemělo nic společného s fair play a bude to mít důsledky," řekl předseda federace Wej Ťi-čung.

Autoři: ,

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...