Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Tak se (ne)loučí boxerský král. Mayweathera vyzvala i nezničitelná lady

Sport

  9:00
PRAHA - Žádná velká podívaná, žádné úchvatné výměny. Květnový duel mezi šampionem Floydem Mayweatherem a vyzyvatelem Mannym Pacquiaem se spíše než samotnými boxerskými výkony stal historickým díky milionům, které poletovaly nad nablýskaným lasvegaským ringem.

Floyd Mayweather foto: Reuters

Rozpočet slovutné akce, jejímž vrcholem byl střet dvou nejuznávanějších bojovníků současnosti, se vyšplhal až k rekordním deseti miliardám korun.

Bez větších problémů tehdy vyhrál 38letý Američan Mayweather a vyinkasoval asi 4,4 miliardy korun. Ano, objevily se spekulace, že to klidně mohlo skončit naopak, kdyby prý o rok mladší Filipínec Pacquiao neabsolvoval celý zápas se zraněním – jenže ten si za 12 kol prakticky neškrtl. Pravděpodobně by to tak ani při jeho ideálním zdravotním stavu nevypadalo jinak…

Mayweather vydělal za zápas 200 milionů dolarů. Teď o titul přišel, protože nezaplatil 200 tisíc

Zápas ukázal, o kolik je momentálně Mayweather napřed před konkurencí. Že se svých soupeřů nemusí bát a že může s titulem mistra světa kralovat velterové váhové kategorii ještě několik let.

On se však rozhodl odejít. A nikdo se mu nemůže divit.

V boxu o moc víc dokázat nemohl, neprohrál a coby trojnásobnému nejbohatšímu sportovci světa (2012, 2013, 2014) mu nehrozí zásadní finanční problémy. Navíc už není nejmladší.

Ještě jeden rozlučkový zápas a skončit, naplánoval si. Tak tedy bude vypadat závěr kariéry bijce s přezdívkou „Money“. Tečku za svým sportovním životem udělá Mayweather 12. září v Las Vegas. A to si žádá velkou výzvu!

Neporažený šampion si ale za svého posledního soka vybral až 22. muže světových tabulek, borce bez výrazných úspěchů, který z posledních šesti zápasů prohrál hned tři, Andreho Bertoa.

„Chci dát divákům na konec své kariéry velký a vzrušující duel,“ vysvětlil, proč právě Berto. Logické pochybnosti fanoušků nad vhodností volby však svými slovy utišil nedokázal.

Vítěz „zápasu století“ Mayweather líbá v Las Vegas svou starší sestru Deltricii.
Floyd Mayweather

Takhle že odchází král?

Co se inspirovat třeba u Rondy Rouseyové, šampionky smíšených bojových umění, jež se pravidelně staví proti nejsilnějším možným soupeřkám – a s železnou pravidelností je z bojiště vyprovází už po několika vteřinách zápolení. 

Při hledání výzev se nebojí vůbec ničeho: však také k souboji bez pravidel vybídla právě i Floyda Mayweathera, a to se vší vážností. Kuriózní střetnutí ale Američan odmítl.

Ronda Rouseyová a její nejlepší okamžiky z ringu