Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Také čínští krasobruslaři jsou podezřelí z falšování věku

Sport

  10:02
CHICAGO - Několik čínských krasobruslařů se dostalo do podezření, že falšovalo svůj věk. Nesrovnalosti v datech narození osmi sportovců, které odhalila tisková agentura AP, ukazují na to, že krasobruslaři porušili řády Mezinárodní bruslařské unie (ISU).

Ilustrační foto foto: ČTK

Podobné problémy už museli v Číně řešit ohledně příliš mladých čínských sportovních gymnastek. Za zmanipulování věku přišlo loni celé družstvo žen o bronzovou olympijskou medaili z OH v Sydney 2000.

Nejnovější nesrovnalosti se týkají i stříbrné sportovní dvojice z olympiády v Turíně Čang Tan, Čang Chao nebo úřadujících juniorských mistrů světa v kategorii sportovních dvojic Suej Wen-ťing a Chan Cchung. Data narození na stránkách národní federace se liší od těch, která jsou zapsána v databázi ISU.

Podle agentury AP se například provinila proti pravidlům Čang Tan v roce 2002, kdy podle údajů národní federace jako čtrnáctiletá startovala na olympiádě v Salt Lake City a na mistrovství světa ve stejném roce. Minimální věk je však stanoven na 15 let. Naopak Čang Chao byl zase příliš starý na to, aby směl startovat na juniorském MS v roce 2003, které čínský pár vyhrál.

ISU už se případem začala zabývat a požádala čínskou federaci o další informace. "Pochopitelně, pokud se objeví nesrovnalosti, musejí se vyřešit. Tento případ do detailů neznám, ale budeme požadovat obě strany, aby předložily pravdivá data, a poté se rozhodneme," ujistil šéf MOV Jacques Rogge při pondělní návštěvě v Praze.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...