Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Takové vítězství nepamatuji, radoval se Chalupa ze zlata Knapkové

Sport

  16:57
LONDÝN (od zpravodaje LN ve Velké Británii) - Závod Miroslavy Knapkové pozorně sledoval i Václav Chalupa, stříbrný medailista z olympijských her v roce 1992. Česká skifařka měla během své finálové cesty za zlatem více něž sedmivteřinový náskok na největší rivalky.

Miroslava Knapková foto: ČTK

Vzpomenete si ve skifu na podobný rozdíl, který byl mezi Knapkovou a jejími soupeřkami?
Na takový si nepamatuju. Novozélanďan Rob Wadell ale jezdíval podobně - sólo suverénní závody. Ale v posledních letech jsem tak suverénní závod neviděl.

Jak veslaře limituje natržený sval?
To je zranění, které se nedá rychle léčit. Jen klidem. V takovém vypětí je to na olympiádě těžké. Já měl štěstí, že mě nic takového nepotkalo. Vlastně ano, ale až na konci kariéry.

ČTĚTE TAKÉ

Překvapilo vás, že čeští veslaři na zlato z olympiády čekali tak dlouho?
Nad tím jsem nepřemýšlel. Já jsem hlavně rád, že Mirka vyhrála, protože se známe dlouho a hodně jsme toho jako závodníci prožili. Byl jsem na té lodi s ní a její jízdu jsem prožíval jako vlastní.

Byla veslařská družina nervóznější než včera?
Řekl bych, že ne. Před závodem Ondry to bylo ze všech stran vypjatý. Očekávalo se od něj zlato a velký souboj s Drysdalem. Tady byli všichni opatrnější. Každý se ptal, jak to dopadne a já říkal, že Mirka vyhraje zlato. Bylo vidět, že se lidi tipovat spíš báli.

Kdy vám bylo jasné, že to dotáhne ke zlatu?
Pět set metrů před cílem. Byla v takové pohodě. Měla sedm vteřin náskok. To jsem už věděl, že uhlídá. V tomhle šikmém protivětru to jde těžko stáhnout. To by se musela převrátit. Působila ale klidně. Zdálo se, že jí ta bolest až tak netrápí. Jela si parádní sólo jízdu.

Ke konci se i smála...
Posledních sto metrů věděla, že jí to nikdo nevezme. Tam jela v pohodě  a na jistotu.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!