Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Takového Jágra neznáme, vypíchl expert Jelínek a zastal se Kováře

Sport

  23:55
Vstup do nejdůležitějšího turnaje za poslední čtyři roky si rozhodně představovali jinak. Čeští hokejisté prohrávali už před polovinou zápasu se Švédskem 0:4. Pak sice Židlický a Jágr vykřesali naději, ale na víc než odvrácení hrozícího debaklu už se národní tým nezmohl. "Ačkoliv ten úvod byl strašidelný, z konečného výsledku a především z herního projevu ve druhé půlce zápasu nemám vůbec špatný dojem," hodnotil nepovedený olympijský start pro server Lidovky.cz bývalý asistent reprezentačního trenéra Marian Jelínek.

Liberecký trenér Marian Jelínek foto: ČTK

Co hokejový expert Marian Jelínek řekl o...

Česká střídačka v čele s kapitánem Tomášem Plekancem

...hrůzném úvodu zápasu

Z první třetiny jsem měl opravdu rozpačité dojmy. Švédové byli u všeho dříve, vyhrávali osobní souboje. Jako by byli v Soči už čtrnáct dnů a my jsme dnes přiletěli. Vypadalo to dost strašidelně, ale pak se to začlo zlepšovat. Zhruba od poloviny zápasu jsme byli lepším týmem, což jsme potvrdili i dvěma góly.

Brankář Jakub Kovář inkasuje druhý švédský gól

...situaci v českém brankovišti

Kuba Kovář měl smolný den. Na druhou stranu, hráči v poli mu při jeho olympijské premiéře moc nepomohli. Vůbec nechci, aby to tak vyznělo, a ono se to tak ani nedá říct, že za ten nepovedený úvod může gólman. Myslím, že na nominaci Pavelce do pátečního zápasu s Lotyšskem se nic nemění. O čem se myslím rozhodlo, že Pavelcovi bude být krýt záda na střídačce Salák. Ale že se vystřídají tři brankáři během prvních dvou zápasu? V tom bych neviděl žádný složitý problém. Pavelec v pozici jasné jedničky přiletěl jako poslední, mohl být ještě nedostatečně odpočatý, takže v nominaci Kováře proti Švédsku vidím jistou logiku.

Michal Barinka v důrazném souboji

...Hadamczikově zeti

Upřímně jsem také nebyl zastáncem nominace Michala Barinky. Proti Švédsku byl sice u prvních dvou inkasovaných gólů, ale že bych si ho dovolil označit za nejslabší článek týmu, to tedy ne. Velice průměrně hrál třeba Tomáš Kaberle, nejlepším bekem byl jednoznačně Židlický.

Zklamaná střídačka. Alois Hadamczik při prohře se Švédy.

...šachách se sestavou

Myslím, že na stav 0:4 bylo třeba zareagovat a že se to trenérovi povedlo. Novotnému to tolik nešlo, Nedvěd měl dva fauly a potom už to také nebylo ono. Do hry se tak dostal Hemský, který velice dobře zapadl. Rozhýbal celý útok s Frolíkem a Krejčím, jako oživení zapůsobil skvěle. Prohrát a být zároveň spokojený je hloupé, ale po tom, jak se ten zápas vyvíjel, z toho nemám vůbec špatný dojem. Herní projev ve druhé polovině zápasu byl opravdu diametrálně odlišný.

Jaromír Jágr slaví gól proti Švédsku

...Jágrovi

Nechci pořád opakovat, že byl nejlepší na hřišti. Řeknu to tak, že mě mile překvapil. Byl velice aktivní, vystřelil snad šestkrát na bránu, dal gól. Co bych ale především vypíchl je jeho bránění. Aby se takhle zapojoval do defenzivy ve středním pásmu a vracel se s útočníky soupeřů (back-checking), na to jsme u něj dřív nebyli zvyklí. Zaslouží jednoznačnou pochvalu.

Souboj kapitánů Tomáše Plekance a Henrika Zetterberga

...vidině do dalších zápasů

Přesilovek jsme měli dost, ale nepovedlo se nám je tak efektivně využít jako Švédům. Přesto říkám - jak z toho může možná být řada lidí hodně rozčarovaných, podle mě jde s výkonu ve druhé polovině utkání těžit do příštích zápasů. Když to řeknu nadneseně, stále jde o přípravné zápasy, protože do play-off stejně postoupí všechny týmy. A rozhodovat o medailích se bude až tam.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!