130 let

Je libo bowling? | foto: ČTK

Tchaj-wan bude hostit neolympijské sporty

Sport
  •   13:06
TCHAJ-WAN - Zatímco v Číně finišují přípravy na srpnové letní olympijské hry v Pekingu, chystá velký sportovní svátek i rivalský Tchaj-wan, ostrovní stát, který Čína od jeho odtržení v roce 1949 stále považuje za svou vzbouřeneckou provincii. V létě 2009 bude Tchaj-wan hostit Světové hry - mezinárodní klání v jednatřiceti sportech, které v programu olympijských her nejsou, ovšem nevzdávají se naděje, že se jednou do olympijské elity probojují.

Hry se budou konat od 16. do 26. července 2009 ve městě Kao-siung, průmyslové aglomeraci s 1,6 milionu obyvatel. Během několika měsíců tu bude dokončeno 23 sportovišť včetně ohromné bowlingové arény a zátoky pro záchranářské disciplíny. Světových her by se mělo účastnit 4500 sportovců z 90 zemí, kteří budou soupeřit v takových disciplínách, jako je například kulečník, bowling, karate či pólo na kánoích.

Kvůli politické izolaci, do které Tchaj-wan tlačí pevninská Čína, se ostrov jen zřídka stává organizátorem soutěží se zahraniční účastí. Sportovní svátek takového rozsahu, jakým budou Světové hry, ještě nikdy nepořádal. Na minulé ročníky her, z nichž poslední se konal v roce 2005 v německém Duisburgu, přišlo více než půl milionu diváků. Tradice Světových her začala v roce 1981 a od té doby se konaly v osmi městech od Finska po Japonsko.

"Hry zvýší známost našeho města, což posílí turistiku a navnadí cizince, aby se přijeli podívat," říká Emily Hsuová z organizačního výboru her. Město začalo s výstavbou a úpravou potřebné infrastruktury před dvěma lety a příprava her bude celkem stát odhadem 79 milionů dolarů. Jedna z ulic v Kao-siungu dostala podle Světových her nové jméno a letos začalo jezdit metro spojující hlavní sportoviště.

V neděli se bude v Kao-Siungu konat první z velkých "odpočítávacích" akcí - slavnostní průvod se sponzory a 3500 účinkujícími.

Autor: ČTK