130 let
Český tenista Radek Štěpánek (vlevo) a Ind Leander Paes

Český tenista Radek Štěpánek (vlevo) a Ind Leander Paes | foto: ČTK

Rozhovor

Teď chceme vyhrát Turnaj mistrů, má jasno šampion Štěpánek

US Open
  •   10:43
NEW YORK - Radek Štěpánek přiletí z New Yorku do Prahy jako čerstvý grandslamový vítěz. Spolu s Indem Leandrem Paesem v neděli ovládli čtyřhřu a český tenista hned po zápase spěchal na letiště, chce co nejdřív zahájit přípravu na daviscupové semifinále s Argentinou. "Už se nemůžu dočkat, až se k týmu připojím," řekl Štěpánek.

Než odjel z hotelu do areálu ve Flushing Meadows k finálovém zápasu, sbalil si všechny věci. Štěpánek nechtěl ztrácet čas, už takhle si z něj parťáci z českého týmu dělali srandu, že nedorazil na nedělní sraz před víkendovým semifinále s Argentinou v O2 areně. "Udělal jsem to snad poprvé," přiznal třiačtyřicetiletý Štěpánek v rozhovoru pro Radiožurnál.

Pak vyřídili s Paesem rakousko-brazilský pár Alexander Peya, Bruno Soares 6:1, 6:3, získali grandslamový titul a český tenista mohl po chvíli odletět domů.

ČTĚTE TAKÉ

"Je to krev do žil. Povedl se nám velký úspěch. Jsme grandslamoví vítězové, a proto člověk tenis hraje. Vítězství má navíc přidanou hodnotu. Můj partner se stal nejstarším vítězem grandslamového turnaje v historii," řekl Štěpánek

Ale i u vás má vítězství přidanou hodnotu, ne? V lednu jste podstoupil operaci krční páteře a na kurty se vrátil až po třech měsících.
Když se podívám, co jsem během sezóny na kurtu i mimo něj prožil, tak je to ukázka toho, že se nikdy nevzdávám. Ať je dobře, nebo zle. Vždycky vstanu a jdu bojovat.

Odehráli jste skvělý turnaj, zakončený suverénní finálovou výhrou. Co byl hlavní důvod úspěchu?
Od začátku jsme skvěle returnovali a doplňovali se ve všech aspektech hry.

Ve druhém setu si Rakušan Peya nechával ošetřit záda. Ovlivnilo to zápas?
Ovlivnilo, ale my jsme byli od začátku lepší a šli jsem si pro trofej.

Zatímco v semifinále proti bratrům Bryanovým jste dávali radost během zápasu hodně najevo, ve finále jste působili klidnějším dojmem. Jak to?
Hodně hrajeme instinktem a cítíme, kdy je třeba být koncentrovaný, kdy se povzbuzovat. My spolu nemusíme mluvit a víme, co má druhý na mysli.

S Paesem jste už získal druhý grandslamový titul. Co je váš další společný cíl?
Chtěli jsme tady uspět, abychom postoupili na Turnaj mistrů a vyhráli ho, protože Leander už má všechny grandslamové tituly i medaili z olympiády, ale Masters mu pořád chybí.

Vy jste zase daviscupoví šampion. Teď hrajete doma s Argentinou o možnost potřetí za pět let hrát ve finále.
Musíme jít bod po bodu. Davis Cup je specifický, nerozhoduje žebříček, ale momentální forma a jak se kdo dokáže připravit. Uděláme vše pro zisk tří bodů a je jedno, jestli získáme první tři body, nebo poslední tři body. Hlavně aby byly!

Autor: