Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Tejkal: Vypadnutí Karolíny Plíškové ranou není. Je tu stále hodně dobrých Češek

Sport

  6:00
PRAHA - PRAHA – Co do světového věhlasu, patří letos J&T Prague Open k těm vůbec největším sportovním akcím, které se v Česku konají. Také letos přivábil turnaj řadu tenisových hvězd, včetně těch českých v čele s třetí hráčkou světa Karolínou Plíškovou.

Zklamaná Karolína Plíšková - ilustrační foto. foto: ČTK/AP

„Dohadování účasti českých hráček je díky tomu, že turnaj organizuje agentura Miroslava Černoška, která hodně tenistek zastupuje, o něco snadnější. Přesto si jejich přítomnosti stejně jako zahraničních akvizic vážíme,“ říká v rozhovoru pro Lidovky.cz tiskový mluvčí turnaje Karel Tejkal.

Jak dlouho jste turnaj připravovali?

Vlastně od chvíle, kdy skončí předchozí ročník, kdy se začne vyhodnocovat, co by se mělo zlepšit, co by se mělo upravit. Letos se oproti loňsku třeba zvětšovala hlavní tribuna. Ale jinak organizace začíná, pokud jde o stavbu kurtu nebo přípravu areálu, tak dva měsíce před zahájením.

Český fedcupový tým ve složení (zleva) Kristýna Plíšková, Kateřina Siniaková,...
Češky si zkouší večerní róby v rámci fedcupového týdne v Ostravě - zleva...

Jakou odezvu na turnaj zatím máte? Jak od běžných diváků, tak od sponzorů?

Turnaj začal v sobotu, a v pondělí byl první hrací den, takže první ohlasy teprve sbíráme. V pondělí bylo vyprodáno, takže odezva od diváků byla maximální možná. Celá řada diváků se bohužel do hlediště nedostala. Odpovídající je také zájem sponzorů, jsme spokojeni.

Dalo vám velkou práci dohodnout se s Karolínou Plíškovou, aby na turnaj přijela?

On turnaj tady v areálu TK Sparta Praha organizuje manažerská skupina Česká sportovní Miroslava Černoška, který současně celou řadu hráček zastupuje či zastupoval. Takže dohadování o účasti Karolíny a celkově českých hráček je v tomto případě daleko snazší, protože se domlouvá v rámci marketingových smluv, které hráčky mají. Jediným problémem, který může nastat, je zdravotní stav hráček.

Ostatně jak velkou ranou pro vás bude, že právě světová trojka skončila hned první hrací den hlavní části turnaje?

Já bych to nenazval ranou, tohle patří k tenisovým turnajům. A pro turnaje u nás je velkým pozitivem, že máme tolik skvělých hráček. Třeba nová vycházející hvězda Markéta Vondroušová v pondělí uspěla v prvním kole. Jsou tu i další, Lucka Šafářová, Kristýna Plíšková či Bára Strýcová. Čeští fanoušci mají stále komu fandit.

Jakou čekáte celkovou návštěvnost?

Počítáme s tím, že se tady každý den naplní celá kapacita. Každý den tedy čekáme tři tisíce diváků, s tím, že lidé v průběhu dne přicházejí a zase odcházejí.

Takže může dorazit kdokoliv a to i v další dny?

Ano, až do finále je areál otevřen do zaplnění kapacity, a pokud bude volné místo, může si na něj sednout kterýkoliv z příchozích.

Vyplatí se v Praze pořádat tenisový turnaj s celkovou dotací 250 tisíc dolarů?

Celé je to postaveno pouze a jen na podpoře sponzorů a partnerů, nevybírá se zde vstupné, což v zahraničí není. Tam je to nemalá část příjmů právě z lístků. My vybíráme vstupné pouze na finále, ono to tedy není vstupné, je to regulační poplatek, ze kterého dáváme výtěžek na charitu. Je to akce, která zapadá do portfolia České sportovní. Pracujeme s portfoliem tradičních partnerů nebo partnerů, kteří chtějí spolupracovat či se zviditelnit prostřednictvím tohoto turnaje. Je to obchodní záležitost, turnaj končí v černých číslech, ale není to něco, díky čemu se zajistíme na celý rok. Není to jako v zahraničí, kde jsou promotérské agentury, které mají jeden tenisový turnaj, a z toho celá agentura žije. To není případ České sportovní.

Víte už teď o něčem, co by mohlo být lepší v příštím roce?

Ano, vstupné. Pořád tu je otázka, zda regulovat vstup do areálu, tím jsou myšleny rezervace a lístky. Pokud dáte vstupenky za nějakou symbolickou cenu, například desetikorunu, tak hrozí, že lidé nepřijdou, a pak budou volná místa. Markéta Vondroušová říkala, že v prvním kole před takovou kulisou ještě nikdy nehrála. To znamená, že to je taková volba, kterou my už dva roky zvažujeme, letos to zkoušíme na finále, a uvidíme, jak to bude vypadat. V minulosti šlo třeba o nižší počty stánků s občerstvením, nižší počty toalet, a to právě jsou ty věci, které se hned po vyhodnocení doplní a nejsou problémem.

A jaké je největší přání organizátorů pro další průběh turnaje?

Aby bylo hezky, protože počasí je věc, kterou jsem zatím nezmínil, a je u venkovního turnaje svým způsobem limitující. Zatím svítí sluníčko, takže zatím paráda. Jinak se hraje podle plánu. Také bychom si pochopitelně přáli, aby se co nejdál dostaly české hráčky a Carolina Wozniacká, největší zahraniční hvězda turnaje. A to ať ve dvouhrách, tak ve čtyřhrách. A aby holky hrály pro plnou tribunu.

Autoři:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...