Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Ten, co zbil Joshuu chystá zbourat Lucernu. Nistor: Překvapilo mě, jak Češi box milují

Sport

  9:19
PRAHA - Podruhé během roku a půl přivítá Česko boxera, který se může pyšnit tím, co dosud nikdo jiný nedokázal. Rumun Mihai Nistor před šesti lety knokautoval fenomenálního Anthonyho Joshuu. Zítra bude boxovat za výběr Evropy proti hvězdným Kubáncům.

Mihai Nistor na olympiádě v Riu. foto: Reuters

Psal se 21. červen 2011 a v turecké Ankaře do posledního čtvrtfinále v supertíze na mistrovství Evropy nastoupil tehdy jednadvacetiletý Rumun Mihai Nistor a o rok starší Brit Anthony Joshua. 

Během necelých sedmi minut bylo po zápase. Neradoval se ale současný král těžké váhy mezi profesionály a přemožitel Ukrajince Vladimira Klička, ale podsaditý, pouze 183 centimetrů vysoký Rumun.

Právě když se letos v dubnu Joshua s Kličkem utkali v epické londýnské bitvě, vzpomněla si na Nistora ostrovní média. „Potěšilo mě to, samozřejmě,“ usmíval se po včera příletu do české metropole v exkluzivním rozhovoru pro LN rodák z desetitísového Podu Iloaiei nedaleko rumunsko-moldavských hranic. Právě odsud do Prahy přiletěl.

Zatímco Joshua vydělává za zápas přes 15 milionů eur, on je placený rumunskou armádou. Měsíčně dostává 1200 eur. „Amatérský box děláte pro radost, potěšení, profesionální je byznys. Já si zatím zvolil radost,“ vysvětluje Nistor, kterému se loni v srdci Evropy hodně líbilo. 

Mihain Nistor (v modrém) vs. Husejn Iashaisha.
Kubánská supertíha Yoandris Toirac (vlevo) a Martin Podlucký při společném...

„Byl jsem hodně překvapený z toho, jak lidé v Česku box milují. Jsem zvědavý, zda to bude v Praze stejné jako v Ústí,“ říká muž, který si loni z Grand Prix Ústí nad Labem odvezl nejen celkové vítězství, ale také novou přezdívku. 

Když byl v článku LN označený za „rumunského Tysona“, okamžitě se tohoto označení chytla nejen rumunská, ale i světová média. „Díky, ta přezdívka se mi líbí, moc,“ zazní z úst velkého obdivovatele právě legendárního Američana.

Když jeho přezdívka vznikla, byl úřadujícím mistrem světa APB (profesionální liga AIBA, amatérské světové federace) a patřil mezi velké favority olympijských her v Riu. Jenže v Brazílii neprošel ani do čtvrtfinále, letos v této fázi skončil i na evropském šampionátu.

Evropa vs. Kuba

  • Zítra od 18 hodin se v pražské Lucerně uskuteční hvězdami nabitý galavečer amatérského boxu mezi výběry Evropy a Kuby. Pořadatelem je BC BigBoard Praha. Na programu je sedm hlavních duelů a pět předzápasů.
  • Nejúspěšnější boxerská země Kuba přivezla své reprezentační áčko včetně čtyřnásobného světového šampiona v polotěžké váze Julia Césara la Cruze.
  • Proti nim se v hlavním programu představí také dva čeští reprezentanti: ve váze do 56 kg Erik Hulijev, ve váze do 91 kg Jiří Havel.

Že by pokles výkonnosti? Nistor si nic takového nepřipouští. „V Riu mě okradli rozhodčí. Ve čtvrtfinále bych bojoval s Francouzem Tonym Yokou (nakonec hry ovládl – pozn. red.), kterého jsem předtím zbil,“ komentoval vyřazení s neznámým Jordáncem Husseinem Iashaishem, které patřilo mezi největší kontroverze olympijského turnaje.

„No a na letošním mistrovství Evropy jsem si zlomil ruku, proto jsem potom nejel v srpnu ani na světový šampionát,“ přidává.

Nyní se dle vlastních slov čerstvý rumunský šampion cítí skvěle. Ve středu proti Kubánci Yoandrisi Toiracovi chce své pocity potvrdit v ringu. „Je to těžký soupeř, ale těším se na něj, je to pro mě výzva,“ řekl Toirac v pondělí po tréninku s českou reprezentací.

Podobně mluvil i Nistor, který se chce boxem „bavit“ do roku 2020. A poté zamířit za Joshuou, Yokou a dalšími bijci do profesionálního ringu. „Chci být druhým rumunským boxerským vítězem na olympiádě (po Nicolaeuovi Lincovi z roku 1956 – pozn. red.). To mě žene vpřed,“ uvádí svůj aktuální cíl.

Nastartuje se k němu ve středu večer v pražské Lucerně?

Co ještě zaznělo z Nistorových úst

  • O šancích medailistů z olympiády v Riu v supertíze - Tonyho Yoky, Josepha Joyceho, Filipa Hrgoviče a Ivana Dyčka: „Podle mne má největší šanci uspět mezi profesionály Joyce.“
  • O lenošení během vánočních svátků: „Už mám připravený tréninkový plán pro zimní svátky. Budu pokračovat ve své přípravě na další zápasy.“
  • Co říká na kariéru Anthonyho Joshuy: „Má skvělou kariéru, navíc v zádech velmi dobrého manažera. Myslím, že se na tom moc nezmění.“
  • O tom, že je Lucerna Mekkou československého a českého boxu: „Pro mě je to něco úžasného, že zde budu boxovat. Už v roce 2013 jsem bojoval v Kazachstánu na místě, který má pro Kazachy podobné kouzlo a bylo to nepopsatelné.“

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...