Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Tenis se mění. Počet třicátníků roste a mladé hvězdy se hůř prosazují

Sport

  17:00
MIAMI/PRAHA - Před dvaceti lety hráli v Miami pouze čtyři tenisté, kterým bylo víc jak 30 let. Před dekádou jich tam po kurtech běhalo dvanáct. A o víkendu skončil letošní ročník turnaje na Floridě a třicátníků se na něm ukázalo rovnou dvaadvacet. Jednatřicetiletá Serena Williamsová se stala historicky nejstarší vítězkou podniku a čtyřiatřicetiletý Tommy Haas to dotáhl až do semifinále mužské dvouhry. I sami hráči si uvědomují, že se jejich sport mění. Dřív na okruhu vyhrávala dravost a mládí, teď ale platí za silnější zbraň zkušenost.

Zkušený španělský tenista David Ferrer foto: ČTK

"Je to zajímavý trend. Je mi teprve pětadvacet, ale vidím, že můžu hrát na vysoké úrovni ještě dalších devět let. To mě opravdu motivuje, chci mít také tak dlouhou a úspěšnou kariéru," přiznává 20. muž světového žebříčku a americká jednička Sam Querrey. Na dvorcích v Key Biscayne se mezi Španělem Davidem Ferrerem (v úterý oslavil 31. narozeniny), pozdějším finalistou, a Jürgenem Melzerem (31 let) uskutečnilo první čtvrtfinále třicátníků po deseti letech. Do závěrečných kol se probojoval také Němec Haas, který je v žebříčku ATP 14. a slaví nejlepší umístění v kariéře.

Od roku 1990 se na turnaji prestižní série Masters stalo teprve potřetí, že by tak daleko dokráčelo tolik hráčů po třicítce. "Tenisté teď zažívají vrchol později, věkový průměr hráčů z první stovky určitě vzrostl o několik let od doby, kdy jsem se stal profesionálem," myslí si světová dvojka Andy Murray (25 let). Jedním z důvodů, proč se tenistům prodlužují kariéry, jsou modernější tréninkové metody. Až příliš mnoho legend minulosti končilo s tenisem brzy. Björn Borg odešel v pětadvaceti, Boris Becker a Patrick Rafter vydrželi jen o tři roky víc a Gustavo Kuerten se loučil v devětadvaceti.

Praktikovali náročný styl servis-volej a měli často velké problémy se zády, kyčlemi a koleny. Dnes jsou tréninkové techniky daleko vyspělejší a tenisté vědí, jak nejlépe regenerovat po náročných bitvách. "Zraju jako víno. Ale čím jste starší, tím víc musíte znát a poslouchat své tělo," vysvětluje s oblibou čtyřiatřicetiletý český tenista Radek Štěpánek, který se loni v prosinci stal po 100 letech nejstarším hráčem, jenž rozhodl finále Davis Cupu.

Posledním teenagerem, který vyhrál grandslam, byl devatenáctiletý Nadal

Podobně brzy jako mužské hvězdy dřív končívaly i slavné ženy. Bývalé světové jedničky Monika Selešová, Justine Heninová, Martina Hingisová nebo Jennifer Capriatiová se jako tenistky nedočkaly třicítky. A nyní? Jednatřicetiletá světová jednička Serena Williamsová láme věkové rekordy a vládne okruhu. "Asi si koupím Rolls-Royce, abych zahnala krizi středního věku," směje se vítězka patnácti grandslamových titulů v singlu. To Číňanka Li Na a Italka Roberta Vinciová jsou zase příkladem zkušených tenistek, které se do elitní patnáctky žebříčku dopracovaly až po třicítce.

"Čím jste starší, tím lépe víte, jak o sebe nejlépe pečovat. Víte, co vás nakopne. A hlavně jste moudřejší a psychicky silnější," přiznává Haas. Moderní tenis, v němž převládá hra tvrdých úderů od základní čáry a rozhoduje každá maličkost i zkušenosti, je také mnohem těžší pro mladé talenty. Becker vyhrál Wimbledon v devatenácti letech, Mats Wilander se dočkal prvního úspěchu v 17, Borg v 18 a Pete Sampras v 19 letech.

Ale posledním teenagerem, který vyhrál grandslam, byl devatenáctiletý Rafal Nadal na French Open 2005. "Dnes jsou údery daleko tvrdší. Zkušený a tělesně vyspělý tenista může juniora prostě přestřílet. Dřív byl tenis jiný, ale dnes je mezi teenagerem a dospělým hráčem obrovský kvalitativní i silový rozdíl," vysvětluje Querrey.