Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Do ženského finále US Open prošly Wozniacká a Serena Williamsová

US Open

  22:25aktualizováno  23:52
NEW YORK/PRAHA - Serena Williamsová prošla počtvrté v řadě do finále tenisového US Open. Jekatěrinu Makarovovou vyřídila jednoznačně 6:1, 6:3. V cestě za šestým titulem z Flushing Meadows zkusí světovou jedničku zastavit Caroline Wozniacká, které za stavu 7:6 (7:1) a 4:3 vzdala semifinále Číňanka Pcheng Šuaj.

Radující se Caroline Wozniacká. foto: Reuters

Byl to zvláštní konec jinak napínavého semifinále. Wozniacká podávala za stavu 7:6 a 4:3. Za stavu 15-15 nejprve udělala dvojchybu, pak získala fiftýn. Už během gamu bylo vidět, že její čínská soupeřka není v pohodě. Protahovala si nohy, zdálo se, že má bolesti. Stěží se připravila na return soupeřky. Wozniacká jí však pomohla dvojchybou.

Nic platné, Číňanka v tu chvíli dál nemohla. Na kurt přispěchal lékař, odvedl Pcheng Šuaj do zákulisí. Wozniacká marně čekala na rozhodnutí, jestli se bude hrát dál. Trénovala servis, čekala.

Po necelých deseti minutách se Číňanka za potlesku diváků na kurt vrátila. Zvládla odehrát ještě šest míčků, ale déle vzdorovat nedokázala. Sesunula se k zemi, znovu přivolala lékaře, kteří ji z kurtu odvezli na invalidním vozíku.

Bylo jasné, že přišel konec.

„Byl to těžký konec zápasu. Chtěla jsem ho dokončit normálně. Nebylo příjemné sledovat soupeřku, jak jí není dobře. Doufám, že bude v pořádku. Bojovala, hrála velmi dobře,“ řekla Wozniacká.

Pcheng Šuaj duel ve druhém setu skrečovala.

Skutečně: nenasazená Číňanka, která se teprve na 37. grandslamu kariéry dostala do semifinále, trápila favoritku. V prvním setu byla dvakrát o brejk napřed, jenže ani jednou ho nedokázala potvrdit. Rozhodující tie-break pak vůbec nezvládla: získala sice první bod, jenže dalších sedm prohrála.

Druhý set vypadal zprvu podobně: agresivně hrající Pcheng Šuaj šla do vedení 2:0, jenže Wozniacká ji znovu dokázala brejknout zpět. Otočila na 4:2. Pak ještě Číňanka snížila, než přišel nešťastný závěr zápasu.

Wozniacká postoupila do finále grandslamu po pěti letech, tehdy to dokázala rovněž v New Yorku. Na první titul z turnajů „velké čtyřky“ však bývalá světová jednička zatím stále čeká. „Je to neuvěřitelné, mám husí kůži. Teď budu odpočívat, dám si koupel, nějaké dobré jídlo a podívám se na druhé semifinále.“

Sereně stačila hodina. A na US Open zaútočí na další titul

Příliš dlouhou podívanou si však neužila. Serena Williamsová, dobrá kamarádka Wozniacké, zvládla svůj zápas s Jekatěrinou Makarovovou v obdivuhodném tempu - přesně za hodinu.

Mirzaová a Soares získali titul z mixu

Indicko-brazilský tenisový pár Sania Mirzaová a Bruno Soares splnil roli favoritů a vyhráli smíšenou čtyřhru na grandslamovém US Open. Nasazené jedničky ve finále porazily Američanku Abigail Spearsovou s Mexičanem Santiagem Gonzálezem 6:1, 2:6 a v dramatickém supertie-breaku poměrem 11:9. (ČTK)

V dosud jasně nejlepším výkonu na turnaji zdolala soupeřku 6:1, 6:3. V prvním setu si Ruska dokázala udržet pouze svůj první servis, pak začala vládnout pevnou rukou světová jednička. Od stavu 1:1 získala devět gamů v řadě.

Až za stavu 6:1 a 4:0 Makarovová zápas ještě lehce prodloužila, nejprve snížila na 1:4, pak dokonce jednou vzala Sereně podání a zkorigovala skóre na 3:5. Delší podívanou už však Američanka divákům nedopřála. 

Počtvrté za sebou je na US Open ve finále, nyní bude usilovat o šestý titul z New Yorku a 18. grandslam v kariéře.

„Jsem tak šťastná. Vůbec jsem nečekala, že bych tu dneska mohla být,“ jásala vítězka. „Věděla jsem, že hraju proti skvělé, agresivní hráčce. Soustředila jsem se naplno od začátku do konce. Myslím, že dneska jsem předvedla svůj nejlepší výkon.“

US Open 2014

ŽENY

Dvouhra - semifinále: 
S. Williamsová (1-USA) - Makarovová (17-Rus.) 6:1, 6:3
Wozniacká (10-Dán.) - Pcheng Šuaj (Čína) 7:6 (7:1), 4:3 skreč.

Smíšená čtyřhra - finále: 
Mirzaová, Soares (1-Indie/Braz.) - Spearsová, Gonzalez (USA/Mex.) 6:1, 2:6, 11:9.

JUNIORKY

Dvouhra - čtvrtfinále:
Bouzková (ČR) - Kalinská (11-Rus.) 6:2, 6:2.

Autor: