Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Hrdina Štěpánek v DC proti Švýcarům nenastoupí. Musí na operaci

Australian Open

  15:41aktualizováno  17:52
PRAHA - Čeští tenisté budou v prvním kole Davisova poháru nečekaně oslabeni. Ve Švýcarsku bude obhájcům titulu chybět Radek Štěpánek, hrdina loňského finále proti Španělsku totiž v příštím týdnu podstoupí operaci vyhřezlé ploténky krční páteře. V sestavě kapitána Jaroslava Navrátila ho v Ženevě od 1. do 3. února nahradí Ivo Minář.

Radek Štěpánek foto: ČTK

Tým oznámil Štěpánkovu neúčast na setkání s novináři před odletem z Prahy. "Přednější je jeho zdraví a i takhle doufám, že utkání ve Švýcarsku zvládneme," řekl Navrátil. "Je to velká ztráta, ale i tak je v našem týmu síla, aby se nám to povedlo zvládnout," řekl Tomáš Berdych v telefonickém vstupu. Světová šestka a čtvrtfinalista Australian Open se k týmu připojí v pondělí.

Do Švýcarska odletěli Lukáš Rosol (75. v pořadí dvouhry ATP), který tak nejspíš dostane premiérově šanci ve dvouhrách DC za nerozhodnutého stavu, dále mladík Jiří Veselý, v minulých týdnech vítěz dvou turnajů kategorie Futures ITF v Izraeli, Minář a kapitán Navrátil. Štěpánek na letišti řekl, že ho neúčast v prvním kole mrzí. "Chtěli jsme pokračovat v tom, co jsme loni zažili a co se nám podařilo, ale bohužel," podotkl Štěpánek, kterému vyhřezlá ploténka tlačí na nerv a přestával cítit pravou ruku.

Lékaři původně zvažovali rehabilitaci, ale profesor Pavel Kolář nakonec rozhodl pro operaci. "Bylo riziko dalšího rozvoje a oslabení horních končetin. Řešení v tomhle radikálním směru je v současné době správné," řekl na tiskové konferenci Kolář. Švýcarsko také není v nejsilnějším složení, chybí mu světová dvojka Roger Federer. Jedničkou je sedmnáctý hráč světa Stanislas Wawrinka, který v Melbourne hodně potrápil pozdějšího vítěze Novaka Djokoviče.

Rosol: Bez Radka jsme oslabení, ale je to hratelné

Spolu s Wawrinkou jsou v týmu Mark Chiudinelli (148.), Henri Laaksonen (291.), Michael Lammer (360.) a Sandro Ehrat (353.). "Jsme při neúčasti Radka lehce oslabení, ale je to pořád hodně hratelné. Oni jsou bez Rogera (Federera) a nemyslím si, že to je pro nás nemožné. Popereme se s tím a věřím, že na tom budeme po víkendu lépe," uvedl Rosol.  Otazník visí nad složením čtyřhry, kterou hrávali v DC Berdych se Štěpánkem a byli velmi úspěšní.

Navrátil uvažoval o nominaci deblisty Lukáše Dlouhého, který v minulosti v týmu byl, ale ten je přihlášen na turnaj v Jižní Americe a pozvánku odmítl.  "S deblem musíme počkat na Tomáše (Berdycha), ale optimální složení by bylo podle mě Berdych, Rosol," řekl Navrátil. "Čtyřhry hrávám a věřím, že pokud budeme hrát s Tomášem čtyřhru, že to dopadne dobře," konstatoval Rosol. Čtyřiatřicetiletý Štěpánek naposledy chyběl v Davisově poháru předloni a čeští tenisté pak nečekaně prohráli v prvním kole v Ostravě s Kazachstánem 2:3.

Zdravotní problémy měl Štěpánek od začátku roku. V Austrálii ho nejdříve trápila infekce oka a následně natažený mezižeberní sval. Na Australian Open ale hrál dobře a vypadl v třetím kole s obhájcem titulu Djokovičem. Češi v listopadu porazili před zaplněnou pražskou O2 arénou Španělsko 3:2, vítězný bod získal Štěpánek v rozhodující dvouhře s Nicolásem Almagrem. Češi tak zvedli nad hlavu slavnou 'salátovou mísu' poprvé od roku 1980, kdy pod hlavičkou tehdejšího Československa zvítězili Ivan Lendl, Tomáš Šmíd, Pavel Složil a Jan Kodeš.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...