Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kvitová vstoupila do Turnaje mistryň porážkou, nestačila na Radwaňskou

US Open

  17:04aktualizováno  20:13
SINGAPUR (Od našeho zpravodaje) - Česká tenistka Petra Kvitová nezvládla vstup do Turnaje mistryň. Podruhé ze sedmi vzájemných střetnutí prohrála se svou polskou kamarádkou Agnieszkou Radwaňskou 2:6, 3:6. Bylo to druhé překvapení dne, neboť předtím v bitvě celebrit Caroline Wozniacká přemohla Marii Šarapovovou.

Bekhend! Petra Kvitová na Turnaji mistryň. foto: ČTK/AP

„Tohle opravdu nebyl můj den. Udělala jsem hodně lehkých chyb a Aga se dobře držela své taktiky. Přinutila mě hrát delší výměny, než jsem chtěla,“ řekla Kvitová po zápase.

V úvodní úterní partii se utkaly dvě sportovní modelky. V poslední době zvlášť zaťatá Dánka Wozniacká udolala tradičně ječící Rusku Šarapovovou, podobně jako v New Yorku na US Open. Po třech hodinách a 13 minutách mohla zajásat nad výsledkem 7:6, 6:7, 6:2.

Polská tenistka Agnieszka Radwaňská.
Za základní čarou. Petra Kvitová odvrací těžký míček.
Forhend Agnieszky Radwaňské.
Servírující Agnieszka Radwaňská během utkání s Petrou Kvitovou.

Pak se v záři 32 velkých reflektorů namířených na fialové jeviště objevila Kvitová. Singapore Indoor Stadium tvarem střechy připomíná buddhistické chrámy v Japonsku.

Není divu, že právě odtud pochází jeho architekt Kenzo Tange.

Ač byla aréna otevřená už v roce 1988, stále působí moderně. Na Masters se do ní vejde 10 tisíc diváků. Spousta z nich však prchla z hlediště už po dramatickém klání celebrit.

Mač Kvitová vs. Radwaňská totiž začal až 40 minut před půlnocí místního času. Vypadalo to, že se na světové trojce podepsalo úmorné čekání. Na dvorci působila nevyladeně, hledala jistotu. Příliš kazila, soupeřce v podstatě stačilo běhat a vracet míče přes síť.

Češka dvakrát ztratila podání a také set 2:6.

ON-LINE PŘENOS ZDE

V tom druhém si vydřela brejk na 3:2, jenže vzápětí nechala Radwaňskou vyrovnat a pak už pohromu neodvrátila. Obyčejně si na šikovnou Radwaňskou věří. Když naplno rozbalí svou úderovou hitparádu, Polka málokdy odolá. Vyhovovat jí měly i podmínky v hale.

Tentokrát však nepředvedla, co skutečně umí. Napočítali jí přes 40 chyb. Porážka 0:2 znamená vážné poškození jejích nadějí na postup ze skupiny. Další utkání ji čeká ve čtvrtek. V něm už si podobné selhání nemůže dovolit.

Wozniacká přetlačila Šarapovovou po třech hodinách

První úterní duel Bílé skupiny se pořádně protáhl. Dánka Caroline Wozniacká až po třech hodinách a 13 minutách udolala v krásné bitvě Marii Šarapovovou z Ruska po výsledku 7:6 (7:4), 6:7 (5:7), 6:2.

Wozniacká oslavila návrat na prestižní klání nejlepších tenistek sezony po třech letech překvapivým skalpem světové dvojky. Šarapovovou zdolala stejně jako na US Open. Byla to urputná bitva plná dlouhých výměn a dramatických momentů.

Servírující Caroline Wozniacká.

První sadu získala Dánka v tie-breaku, i když promarnila náskok tří gamů z úvodu zápasu. Chybující Šarapovová začala špatně i druhou sadu, ale dokázala zabojovat a znovu si vynutila zkrácenou hru. I když v jedné z klíčových výměn Wozniacká marně protestovala proti jasnému autu - už neměla žádnou „challenge“.

Zlobila se také kvůli špatnému osvětlení v aréně.

Zápas se zlomil až ve třetím setu za stavu 2:2, kdy získala dánská hráčka čtyři gamy v řadě a po více než třech hodinách drama ukončila. „Jsem unavená, ale byl to skvělý a vyrovnaný zápas,“ řekla Wozniacká na kurtu.

Šarapovová padla jako největší favoritka Bílé skupiny. Navíc si zkomplikovala cestu na trůn. Ruska teď musí Turnaj mistryň vyhrát, pokud však ve finále potká Serenu Williamsovou, zůstane Američanka počtvrté v kariéře na konci roku v čele žebríčku WTA.

Tenisový Turnaj mistryň v Singapuru (tvrdý povrch)

Bílá skupina:

Wozniacká (8-Dán.) - Šarapovová (2-Rus.) 7:6 (7:4), 6:7 (5:7), 6:2.
A. Radwaňská (6-Pol.) - Kvitová (3-ČR) 6:2, 6:3

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!