Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Berdych si ve Stockholmu zahraje o titul, Češky vypadly v semifinále

Sport

  14:25aktualizováno  20:12
STOCKHOLM/PRAHA - Český tenista Tomáš Berdych postoupil na turnaji ve Stockholmu popáté v sezoně do finále a bude usilovat o druhý letošní titul, kterým by svou sbírku zaokrouhlil na deset trofejí. Nejvýše nasazený hráč porazil v semifinále 7:6, 6:4 Němce Matthiase Bachingera.

Forhend Tomáše Berdycha. foto: Reuters

V neděli se Berdych, jenž letos ovládl turnaj v Rotterdamu, utká s druhým nasazeným Grigorem Dimitrovem. S bulharským tenistou má nepříznivou bilanci 1:3, v letošním roce ale mají skóre vzájemných zápasů vyrovnané 1:1.

 „Dimitrov bude hladový po výhře, bude chtít získat co nejvíc bodů a zůstat ve hře o postup na Turnaj mistrů. Já jsem ale ve stejné pozici jako on,“ uvedl Berdych, jenž je v žebříčku letošní sezony sedmý. 

Dimitrov je jedenáctý. „Budu se snažit udělat totéž co on, hrát svůj tenis a bojovat o další titul,“ řekl český tenista, jenž ve Stockholmu vyhrál před dvěma lety. 

Sedmý hráč světa Berdych sváděl s německým tenistou, kterému v pořadí ATP patří až 203. místo, nečekaně vyrovnaný duel. Bachinger se dokonce v úvodním setu dostal po úspěšném brejku do vedení, dopodávat sadu ale nedokázal. Berdych vyrovnal na 5:5, ve zkrácené hře odvrátil setbol a sám proměnil svůj druhý na konečných 9:7.

Ve druhém setu devětadvacetiletý český reprezentant potvrdil brejk na 2:1 čistou hrou při dalších svých dvou podáních a zdálo se, že kráčí jistě za postupem. Bachinger ale opět zabojoval a vyrovnal na 4:4. Berdych tentokrát okamžitě odpověděl dalším prolomeným servisem a v následujícím gamu proměnil po hodině a 28 minutách první mečbol.

Tenisový turnaj mužů ve Stockholmu (tvrdý povrch)

Dvouhra - semifinále:

Berdych (1-ČR) - Bachinger (Něm.) 7:6 (9:7), 6:4

Dimitrov (2-Bulh.) - Tomic (Austr.) 6:3, 7:5.

Do finále v Moskvě neprošly Šafářová ani Siniaková

Zápas o titul na tenisovém turnaji v Moskvě bude bez české účasti. Čtvrtá nasazená Lucie Šafářová podlehla 6:7, 6:1 a 3:6 Irině-Camelii Beguové z Rumunska a nedosáhla v ruské metropoli v závěru sezony na své první letošní finále. Při premiérové účasti v semifinále na okruhu WTA poté neuspěla ani Kateřina Siniaková.

Favorizovaná Šafářová v utkání s 61. tenistkou světového žebříčku pouze jednou ztratila podání, ale to ji stálo postup. Po vyrovnaném prvním setu, který získala Beguová v tie-breaku 7:5, dostala česká tenistka zápas pod kontrolu a Rumunka na poslední chvíli odvrátila „kanára“.

Rozhodující sada přinesla opět vyrovnaný boj a přetahovanou o každý míček. Klíčový okamžik přišel v osmém gamu, v němž Šafářová za stavu 3:4 poprvé prohrála servis a Beguová podávala na vítězství v zápase. Šafářové se podařilo odvrátit jeden mečbol, při druhém však poslala míč do autu a s turnajem se rozloučila.

Její dosud poslední finálovou účastí tak zůstal loňský zářijový turnaj v Québecu, kde získala svůj pátý turnajový triumf, na který čekala přes pět let.

Nadhoz! Na snímku Lucie Šafářová.
Česká tenistka Lucie Šafářová.
Irina-Camelia Beguová.
Rumunka Beguová.

Osmnáctiletá Siniaková, která se v Moskvě stala překvapením turnaje, přišla v duelu s šestou nasazenou Pavljučenkovovou vždy v úvodu setu o podání a ztrátu už nedokázala smazat. V první sadě sice měla okamžitě šanci na vyrovnání, 30. hráčka světového žebříčku ale všechny tři brejkboly od stavu 0:40 odvrátila.

Ve druhém setu už domácí tenistka Siniakové, které patří v pořadí WTA 128. místo, šanci nenabídla a po hodině a 17 minutách proměnila třetí mečbol. Ve finále bude Pavljučenkovová hrát podesáté, titulů zatím získala šest.

Tenisový turnaj mužů a žen v Moskvě (tvrdý povrch)

Ženy: Dvouhra - semifinále:

Beguová (Rum.) - Šafářová (4-ČR) 7:6 (7:5)
1:6, 6:3, Pavljučenkovová (6-Rus.) - Siniaková (ČR) 6:2, 6:2.

Čtyřhra - finále:
Hingisová, Pennettaová (2-Švýc./It.) - Garciaová, Parraová (4-Fr./Šp.) 6:3, 7:5.

Autoři: ,

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč