130 let

Český tenista Tomáš Berdych (vlevo) a Srb Novak Djokovič | foto: ČTK

Berdych: Štve mě to, ale snad se k nejlepším časem prokoušu

Australian Open
  •   19:00
MELBOURNE - Český tenista Tomáš Berdych doufá, že mu častější zápasy s elitní čtyřkou žebříčku pomůžou, aby se v budoucnu dotáhl na jejich úroveň. Berdych ve čtvrtfinále Australian Open dokázal čelit prvnímu hráči světa Novaku Djokovičovi ze Srbska jen v jedné sadě a turnaj pro něj skončil. "Teď prohra mrzí, štve. Na druhou stranu je potřeba se zase zavřít a tvrdě na sobě makat," řekl sedmadvacetiletý Berdych českým novinářům v Melbourne.

"Člověk se z toho musí poučit a trpělivě jít za tím, co dělá," snažil se hledět dopředu. Berdychovi se proti nejlepší čtveřici žebříčku ATP převážně nedaří - s Djokovičem má bilanci 1:12, se Švýcarem Rogerem Federerem 5:11, se Španělem Rafaelem Nadalem 3:12 a jen s britským tenistou Andym Murraym je na tom alespoň neutrálně 4:4. Zápas s Djokovičem ukázal, že Berdych dokáže hvězdy přehrát.

K TÉMATU

Ve druhém setu Srba agresivní hrou zatlačil, udržet hru na nejvyšší úrovni se mu ale déle nepodařilo. "Je to hodně těžké, ale když na každém turnaji budu hrát s jedním z těch čtyř, je to ta nejlepší cesta, jak se k nim prokousat co nejblíž," řekl Berdych. Svěřenec trenéra Tomáše Krupy si myslí, že je potřeba se v zápasech s Djokovičem a spol. posunout ještě blíž k základní čáře, aby mohl výměny zrychlit. "Na to je třeba míče čistě trefovat. To není nic jednoduchého.

Jde o dlouhodobější proces, ale je to cesta, jak na ty první tři hráče světa," uvažoval Berdych nahlas. Ve čtvrtfinále skončil Berdych na Australian Open potřetí za sebou. Předloni prohrál ve stejné fázi s Djokovičem, loni s Nadalem. Letošním turnajem v Melbourne jinak prošel hladce, v prvních čtyřech kolech neztratil ani set. Jak turnaj hodnotil?

"Jsou na to dva pohledy. Jeden je splněná povinnost a druhý, že utkání s Djokovičem nebylo úplně podle mých představ. Určitě je na čem pracovat," řekl. Zápas s Djokovičem odehrál Berdych podle svých slov na oficiální tiskové konferenci tak na 75 procent. Netrefoval míče čistě, proto zvláště v prvním setu nehrál dostatečně dlouhé údery. "Člověk není na kurtu sám, nehraje proti časomíře. Ne, že by byl Djokovič k poražení, ale určitě šlo hrát vyrovnané utkání."

Berdych poletí pro výhru do Švýcarska

Tomáš Berdych zkusí rychle zahnat zklamání z prohry ve čtvrtfinále Australian Open. Už příští týden se totiž čeští obhájci titulu v Davisově poháru představí v prvním kole ve Švýcarsku. "Jsme s Radkem (Štěpánkem) oba fit a zase spojíme síly v jednom týmu. To je to nejsilnější, co máme, a cílem je ve Švýcarsku vyhrát," řekl šestý hráč světa Berdych po prohře se Srbem Novakem Djokovičem 1:3 na sety na tiskové konferenci v Melbourne.

Češi v listopadu porazili před vyprodanou pražskou O2 arénou Španělsko 3:2. Strůjci zisku 'salátové mísy' byli právě Berdych a Štěpánek. Výhodou českého týmu v duelu se Švýcarskem, který se uskuteční od 1. do 3. února v Ženevě, je fakt, že domácím bude chybět druhý hráč světa Roger Federer. "Samozřejmě, je velký rozdíl, když hrajete proti Švýcarsku bez Federera, o tom se nemusíme bavit. Je to velká pomoc, zvláště když se hraje venku," řekl Berdych.

Švýcarsko bude spoléhat na Stanislase Wawrinku, který před Berdychem trápil v Melbourne Djokoviče a prohrál v pátém setu po pěti hodinách. Spolu se světovou sedmnáctkou Wawrinkou tvoří švýcarský tým Mark Chiudinelli (148. v žebříčku ATP), Henri Laaksonen (291.), Michael Lammer (360.) a Sandro Ehrat (353.). Spolu s Berdychem a Štěpánkem jsou v týmu kapitána Jaroslava Navrátila ještě Lukáš Rosol a Jiří Veselý. Tenisté odletí do Švýcarska v neděli.

Autor: ČTK