Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Letos neplakal a končit nechce. ‚Za rok zase na viděnou,‘ vzkázal Federer

Sport

  6:00
„Pojď, Rogere!“ Většina diváků na centrálním wimbledonském dvorci přála ve finálové bitvě švýcarskému veteránovi Federerovi. Zdejší sedminásobný šampion usiloval o rekordní titul, ve skoro 34 letech by se stal nejstarším grandslamovým vítězem. Ale stejně jako loni odešel poražen, znovu podlehl Novaku Djokovičovi ze Srbska.

Federer neměl důvod ke smutku, v Londýně předváděl geniální tenis. foto: Reuters

Loni tekly Federerovi po tváři slzy, porážku v pěti setech těžce nesl. Moc toužil po osmém triumfu. Letos ustál situaci daleko lépe.

Jak se s prohrou vyrovnáte? ptali se legendárního Švýcara na tiskové konferenci.

„Poměrně rychle,“ odpověděl Federer. „Pořád si myslím, že jsem odehrál skvělý turnaj. Vyhrál jsem šest zápasů, jeden prohrál. Bilance je pořád dobrá. Ale samozřejmě odcházím s prázdnýma rukama. Naštěstí jsem tady v minulosti vyhrál, takže mi nepřijde, že bych se musel za něčím honit. Moc rád bych zvítězil znovu, o tom není pochyb. Ale jak jsem řekl - můžu být spokojený s úrovní mé hry. Kromě dneška to bylo v pohodě.“

Roger Federer.
Co jsem to provedl? Roger Federer si vzal challenge, ale neuspěl.

Vlastně byl letošní Federerův turnaj hodně podobný loňskému. Až do finále dominoval, skvěle podával, ale na konci narazil na těžkého soupeře, světovou jedničku. Maximální výkon nedokázal zopakovat. „Djokovič byl pevný jako skála,“ pochválil švýcarský tenista srbského rivala už při rozhovoru na kurtu.

Slavnostní ceremoniál tentokrát museli organizátoři odložit kvůli zatažení střechy. Možná i díky této pauze Federer rychleji finálovou prohru vstřebal, smířil se s ní. Uznal, že na Djokoviče prostě neměl, byl na něj příliš dobrý.

Ovšem dešťová pauza během utkání Švýcarovi spíš uškodila. „Myslím, že déšť přišel ve špatnou chvíli. Možná kdyby začalo pršet dřív, nebo trochu později, bylo by to trochu lepší,“ řekl. „Na druhou stranu jsem se cítil v pohodě. Nebylo to sice nikterak hektické, ale nebyla to obvyklá přestávka. Řekli nám, že se budou snažit, abychom se vrátili na kurt co nejrychleji. Každopádně jsem rád, že jsme odehráli finále pod odkrytou střechou, přece jen Wimbledon je venkovní turnaj, ne halový.“

Zápas snů opanoval Djokovič. Třetím triumfem ve Wimbledonu vyrovnal Beckera

Celkově prý byly podmínky oproti pátečnímu semifinále s Andym Murraym jiné. „Míče možná létaly trochu pomaleji, protože tolik nesvítilo slunce a vzduch nebyl tak řídký. Ale to zápas nerozhodlo, jen odpovídám na vaši otázku,” zopakoval Federer, že se nechce vymlouvat.

Zkušený Švýcar při závěrečné řeči divákům slíbil - tak jako každý rok, že se s nimi uvidí zase na příštím Wimbledonu. Po Federerových slovech se spustil mohutný aplaus, před i při utkání mu lidé vyjadřovali podporu. V závěru finále se tribuny snažily Djokoviče rozhodit.

V Londýně se opět objevili také skalní fanoušci, pro některé z nich je muž s iniciály RF skoro bohem. Neváhají za ním cestovat po celém světě.

„Za to jsem vděčný. Je nádherné mít takové fanoušky po celém světě a zvlášť tady ve Wimbledonu, který je posvátný. Musím vám říct, že pro mě podpora diváků znamená skoro stejně jako vítězství. Tady na centrkurtu je pokaždé skvělá atmosféra,” řekl Federer.

Ačkoliv jiní tenisté v jeho věku pomalu končí kariéru, on hodlá diváky elegantním stylem bavit dál. A třeba se v All England Clubu ještě dočká osmého titulu. Tisícům příznivců by jistě udělal radost.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...