Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Fish o záhadné nemoci mlčí. Budilo ho bušící srdce a strach o život

Roland Garros

  17:30
PRAHA - Na olympiádě v Aténách (2004) vybojoval stříbro, dařilo se mu i na grandslamech a před dvěma lety to dotáhnul až na sedmé místo žebříčku ATP. Tenista Mardy Fish byl ještě loni nejlepším hráčem USA. Jenže pak ho zabrzdily záhadné zdravotní potíže. Začalo to tím, že hráče budilo bušící srdce a pocit paniky. Dosud se ale nedokázal na okruh vrátit. "Už patnáctkrát jsem byl kousek od toho, abych definitivně ukončil kariéru," tvrdí Fish.

Americký tenista Mardy Fish foto: ČTK

Rodák z Minnesoty se však stále zdráhá přiznat, co přesně ho trápilo v minulosti a co je důvodem jeho současných potíží. "Vím, že mi moc nepomáhá fakt, že kličkuju kolem otázek mířících na mé zdraví. Často jsem přemýšlel, jestli to nemám říci na rovinu. Ale prosím respektujte, že pro mě je tohle nejtěžší období v životě. Nemám věci úplně pod kontrolou. Někdy se mám dobře, jindy je to špatné. Ale to nejhorší už mám za sebou," vypráví.

Mardy Fish.

"Časem všechno objasním, aby lidé, kteří se dostanou do stejných potíží, věděli, jak se s nimi porvat," dodává Fish, který kvůli úspěchům v roce 2010 velmi zhubnul. Američané letos neměli mnoho důvodů sledovat mužskou část Wimbledonu. Někdejší světová jednička Andy Roddick loni ukončil kariéru a současný nejlepší tenista Spojených států John Isner (18. v žebříčku ATP) se musel kvůli zranění odhlásit hned po dvou gemech pvodního zápasu. A když stejně  brzy vypadnul i Sam Querrey, byl z toho absolutní propadák. Poprvé od roku 1912 se žádný Američan neprobojoval alespoň do třetího kola travnatého grandslamu.

Na dvorcích v All England Clubu se přitom měl po dlouhé pauze konečně vrátit i zkušený Fish. Až na poslední chvíli vzkázal, že Wimbledon raději vynechá. "Potřebuju kolem sebe mít lidi, kterým mohu důvěřovat a se kterými se cítím dobře. Trvalo mi půl roku než jsem si mohl dát sklenici vína k obědu nebo jít s manželkou do kina. Stacey je anděl, zvyknul jsem si půl roku usínat každý večer vedle ní. Jenže ve Wimbledonu to takové být nemuselo a já se raději rozhodnul do Londýna neodcestovat," prozrazuje 61. tenista světového žebříčku.

"Chci se zase cítit jako normální člověk"

Z kopce to s ním začalo jít loni v květnu po turnaji v Miami. Když se odhlásil z antukového Roland Garros, nejprve se objevily informace, že má únavový syndrom. Tenista však později sám vyprávěl, jak se v noci budí s bušícím srdcem. "Měl jsem pocit, že mi vyskočí z hrudi. Přes den jsem byl naprosto v pořádku, ale pokaždé když jsem šel spát, začalo mi v hlavě šrotovat: Stane se to dneska zase? Čeká mě další taková noc? Bylo velmi těžké usnout. Panikařil jsem. Měl jsem strach, že umřu." popisuje vítěz šesti podniků na okruhu ATP.

Mardy Fish a jeho přítelkyně Stacey Gardner.

Brzy podstoupil operaci a oznámil, že má srdce v pořádku. "Bylo to děsivé, bál jsem se být sám. Ale už je to za mnou, teď mě to netíží, i když se stále necítím úplně fit," vysvětluje muž, který s tenisem začínal už ve dvou letech. Rozhodnul se také konečně doléčit pravou ruku, která ho pobolívala tři roky. V minulé sezoně ale odehrál už jen šest turnajů a dal si šestiměsíční pauzu. Letos pak odehrál jen dva turnaje.

Nyní je největším Fishovým nepřítelem  chabá sebedůvěrou. "Snažím se být psychicky co nejsilnější, bez toho to nejde. Poslední měsíce mě naučily lépe zvládat stres. Měl jsem velký strach z budoucnosti," říká tenista, jenž nějaký čas žil v Roddickově rodině a hrál s bývalým králem žebříčku v jednom basketbalovém týmu. "Můj zdravotní stav se už nezlepší, bude to tu pořád se mnou. Chci se ale zase cítit jako normální člověk a hrát stejný počet turnajů jako ostatní tenisté," přeje si.