Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Murray si zahraje o titul i v Melbourne, porazil Federera

US Open

  9:11aktualizováno  14:14
MELBOURNE - Britský tenista Andy Murray si potřetí během čtyř let zahraje finále Australian Open. Svěřenec Ivana Lendla v dnešním semifinále porazil v Melbourne Švýcara Rogera Federera 6:4, 6:7, 6:3, 6:7, 6:2 a v neděli vyzve v boji o titul světovou jedničku a obhájce prvenství Novaka Djokoviče ze Srbska.

Britský tenista Andy Murray foto: Reuters

Sobotní program

Rod Laver Arena
2:30
finále dvouhry juniorek Siniaková (2) - Konjuhová (3-Chorv.)
9:30 finále dvouhry žen Azarenková (1-Běl.) - Li Na (6-Čína)
finále čtyřhry mužů B. Bryan, M. Bryan (1-USA) - Haase, Sijsling (Niz.).

Pětadvacetiletý Murray se první tři sety opíral o skvělý servis. Federerovi v nich povolil jen jediný brejkbol a díky skvělému pohybu Švýcara přehrával. V prvním a třetím setu získal Murray vždy po jednom brejku a sady ovládl. O druhou ovšem přišel po vyrovnaném průběhu kvůli forhendové chybě v úvodu tie-breaku.

Ve čtvrtém setu už Murray nepodával tak výtečně a Federer toho využil k brejku, vedení 4:1 ale neudržel a octil se na hraně vyřazení. Murray podával za stavu 6:5 na vítězství, ale brilantní Švýcar ho k mečbolu nepustil a zas vyhrál tie-break. Murray se ovšem rychle zkoncentroval, držel se dál své taktiky - precizní hry od základní čáry a skvělého pohybu - a opět získal převahu.

Hned v druhé hře páté sady vzal Federerovi servis a tentokrát už o výhodu nepřišel. Třetí hráč světa Murray zápas ukončil přesně po čtyřech hodinách při druhém mečbolu. Olympijský vítěz a král loňského US Open Murray si zahraje v Melbourne finále už potřetí v kariéře. V letech 2010 i 2011 odešel z boje o titul poražen.

Čermák a Hradecká si zahrají finále mixu, Siniaková juniorky

Češi Lucie Hradecká s Františkem Čermákem postoupili do finále smíšené čtyřhry. O titul bude v Melbourne premiérově hrát rovněž šestnáctiletá Kateřina Siniaková ve dvouhře juniorek. Hradecká s Čermákem porazili v semifinále krajanku Květu Peschkeovou s Polákem Marcinem Matkowským 3:6, 7:5 a 10:7 v super tie-breaku.

Ve finále se v neděli střetnou s australskou dvojicí Jarmila Gajdošová, Matthew Ebden. Ve finále mixu naposledy hrál na Australian Open Jaroslav Levinský, ale s Ruskou Jekatěrinou Makarovovou v roce 2010 prohráli. Poslední českou vítězkou v Melbourne je Jana Novotná, která vyhrála s Američanem Jimem Pughem před 24 lety.

Druhá nasazená Siniaková potvrdila roli favoritky a v semifinále zdolala Estonku Anett Kontaveitovou jasně 6:2 a 6:3. Ve finále se střetne s Chorvatkou Anou Konjuhovou, s kterou loni prohrála ve finále prestižního Orange Bowlu. Siniaková vrátila estonské soupeřce porážku z loňského US Open.

"Chtěla jsem jí to oplatit a jsem ráda, že to vyšlo. Dala jsem do toho všechno, bojovala jsem o každý míč a donutila ji k chybám. Sice chvílemi byla aktivnější než já, ale dokázala jsem si to vybojovat. Jsem moc ráda," řekla Siniaková Radiožurnálu. Titul v juniorkách na Australian Open naposledy z Češek získala v roce 2010 Karolína Plíšková a před ní dvakrát Barbora Záhlavová-Strýcová (2002 a 2003).

Italky Erraniová a Vinciová vyhrály čtyřhru

Italky Sara Erraniová a Roberta Vinciová vyhrály poprvé čtyřhru na Australian Open. První deblistky světového žebříčku porazily ve finále v Melbourne domácí Ashleigh Bartyovou a Casey Dellacquaovou 6:2, 3:6, 6:2. Erraniová s Vinciovou ovládly z posledních čtyř grandslamových turnajů tři. Před Australian Open se radovaly na pařížském Roland Garros i na US Open.

"Je to pro nás výjimečné a jsme nadšené, že jsme to dokázaly," řekla Erraniová při slavnostním vyhlášení. "Nejspíš jste si přály jiné vítězky, tak pardon, ale holky hrály skvěle," ocenila Vinciová výkon Dellacquaové i šestnáctileté Bartyové. Ve finále Italky zaváhaly jen v koncovce druhé sady, kterou jim domácí hráčky za podpory fanoušků sebraly. Bartyová s Dellacquaovou ještě vzaly Erraniové s Vinciovou v první hře rozhodující sady podání, ale pak už favoritky na dvorci dominovaly.

"Mám za sebou nejkrásnější týden kariéry," řekla přes prohru spokojená Bartyová, která je spolu s Dellacquaovou v nominaci Australanek na utkání prvního kola Fed Cupu proti Češkám. Zápas se hraje za čtrnáct dnů v Ostravě.

Výsledky Australian Open

(tvrdý povrch, dotace 31 milionů australských dolarů)

Muži
Dvouhra - semifinále:
Murray (3-Brit.) - Federer (2-Švýc.) 6:4, 6:7 (5:7), 6:3, 6:7 (2:7), 6:2.

Ženy
Čtyřhra - finále:
Erraniová, Vinciová (1-It.) - Bartyová, Dellacquaová (Austr.) 6:2, 3:6, 6:2.

Smíšená čtyřhra - semifinále
Hradecká, Čermák
- Peschkeová, Matkowski (Pol.) 3:6, 7:5, 10:7
Gajdošová, Ebden (Austr.) - Švedovová, Istomin (Kaz./Uzb.) 7:5, 7:6 (7:5)

Juniorky
Dvouhra - semifinále:
Siniaková (2) - Kontaveitová (10-Est.) 6:2, 6:3.

Čtyřhra - finále: Konjuhová, Zhaová (1-Chorv./Kan.) - Krejčíková, Korašviliová (6-Ukr.) 5:7, 6:4, 10:7.

Autor: