130 let

Strach z budoucnosti? Nadala děsí, kam tenis spěje. | foto: Reuters

Nadal se trápí a klesá žebříčkem. Nezvládám kontrolovat emoce, vysvětluje

Australian Open
  •   14:15
MADRID - Jednoho z nejlepších tenistů současnosti trápí nezvyklá krize. Její důvody už nelze hledat jen v absenci herní praxe po zdravotních problémech z loňského roku. Rafael Nadal ztratil sebevědomí. „V hlavě už není tak silný jako dříve,“ všiml si jeho strýc Toni.

Ještě 23. června 2014 byl Rafael Nadal světovou jedničkou. Jenže od té doby ho provází série zdravotních problémů a nepříliš přesvědčivých výsledků.

Ve Wimbledonu překvapivě padl v osmifinále s Kyrgiosem. Pak ho trápilo zraněné zápěstí, zánět slepého střeva, problémy se zády... Druhou polovinu minulé sezony takřka promarodil.

Nadal loni a letos

2014: výhra v Dauhá, finále Australian Open, výhra v Riu, 3. kolo v Indian Wells, finále v Miami
2015: 1. kolo v Dauhá, čtvrtfinále Australian Open, semifinále v Riu, výhra v Buenos Aires, čtvrtfinále v Indian Wells, 3. kolo v Miami

Jenže ani letos se zatím nekoná žádný velkolepý comeback. V Dauhá prohra hned na úvod, v Australian Open překvapivá porážka s Berdychem ve čtvrtfinále, ve stejné fázi v Indian Wells prohra s Raonicem, v Miami konec už ve 3. kole s Verdaskem.

V Buenos Aires sice slavil titul, jenže to bylo na Nadalově oblíbené antuce a navíc bez účasti dalších elitních hráčů.

„Není to o úrovni hry, hodně jsem se v posledních týdnech zlepšil. Ale v důležitých momentech zápasu jsem hrál moc úzkostlivě a nervózně. To se mi dřív nikdy nestalo, nezvládám kontrolovat své emoce jako dřív,“ řekl.

Také jeho strýc a kouč v jedné osobě Toni si všimnul, že Nadalovo sebevědomí už není takové jako dřív. „Trénuje dobře, ale na kurtu už není tak silný v hlavě jako dřív. Snad to zase přijde. Potřebuje nějakou výhru, aby nabral sebevědomí. Když prohrajete, tak ho mít nemůžete,“ prohlásil.

Nadala může těšit, že už se blíží antuková část sezony. Za necelé dva týdny začne turnaj v Monte Carlu, budou následovat další jeho oblíbené podniky v Barceloně, Madridu či Římě - a antukovou sérii završí grandslam Roland Garros, který už devětkrát vyhrál.

Rafael Nadal na turnaji v Rio de Janeiru.
Tomáš Berdych vs. Rafael Nadal 6:2, 6:0, 7:6.

Právě na těchto turnajích má velkou šanci zase své výsledky zlepšit. S příležitostí se ale pojí i riziko. Pokud neuspěje, ztratí v žebříčku hodně bodů.

Už prohra v Miami ho odsoudila k pádu níže, zřejmě na 5. místo. A pokud by se mu nedařilo ani v antukové části roku, kde obhajuje hodně bodů, může se propadnout ještě níž.

To ovšem teď není hlavní problém, který Nadala trápí. Důležitá otázka zní: Začne si zase věřit?

Má na to nejvyšší čas.

Autor: