Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Berdych nedal Isnerovi šanci. Na pařížské antuce si zahraje čtvrtfinále

Roland Garros

  13:13aktualizováno  20:55
PAŘÍŽ (Od našeho zpravodaje) - Další, prosím! Český tenista Tomáš Berdych hraje na pařížské antuce ve skvělé formě, z cesty suverénně odstavil dalšího soupeře. Amerického dlouhána Johna Isnera vyřídil ve třech setech 6:4, 6:4, 6:4. Ve čtvrtfinále se utká s Ernestsem Gulbisem z Lotyšska, který v pěti setech překvapivě vyřadil Rogera Federera.

Radující se Tomáš Berdych. foto: Reuters

Zatímco Berdych loni na Roland Garros vypadl nečekaně po prohře s domácím Monfilsem už v 1. kole, teď je podruhé v kariéře mezi osmičkou nejlepších hráčů. Před čtyřmi lety ho zastavil až v semifinále Švéd Söderling.

Berdych se stal teprve čtvrtým Čechem v historii, komu se povedlo postoupit do čtvrtfinále v Paříži alespoň dvakrát. Předtím to dokázali pouze Ivan Lendl (7x), Jan Kodeš (4x) a Karel Nováček (2x).

Ve čtvrtfinále narazí český hráč na Gulbise. Ten je na Roland Garros ve čtvrtfinále také podruhé v kariéře, na jiném grandslamu tak daleko nedošel.

Naposledy byl mezi nejlepšími osmi jako ani ne dvacetiletý mladíček v roce 2008. Teď světová sedmnáctka potvrzuje vzestup, Federera přemohl lotyšský tenista překvapivě 6:7, 7:6, 6:2, 4:6 a 6:3..

"Omlouvám se," usmíval se v pozápasovém rozhovoru na kurtu, že vyřadil domácího oblíbence a jednoho z nejlepších tenistů historie.

Federer končí před čtvrtfinále tady v Paříži po deseti letech a teprve potřetí z posledních 40 grandslamů vypadl takhle brzo, přitom všechna vypadnutí 32letého Švýcara se datují do posledních dvou sezon. Poprvé navíc legendární Federer nezvládl třísetovou bitvu na pařížské antuce.

Od Berdycha to proti Inserovi bylo skoro až strojově přesné. Po taktické stránce se mu také nedá nic vytknout. Utkání netrvalo ani dvě hodiny, a to se před startem rozhodně nečekalo.

Vždyť vytáhlý Američan je proslulý dlouhými bitvami, vyhranými tie-breaky a také téměř neprolomitelným servisem, který mnohdy létá přes síť rychlostí přes 220 km/hod.

Isner si dosud na turnaji prohrál podání pouze jednou a teď proti Berdychovi zaváhal hned v úvodním gamu. Šestý nasazený sebral soupeři servis čistou hrou. To byl velmi důležitý moment, protože náskok brejku většinou proti Isnerovi stačí.

Berdych navíc sám skvěle podával, dokonce překonal amerického tenistu v počtu es (11:7), což není obvyklé. Isnerovi nabídl pouze dva brejkboly (v prvním a posledním gamu na servisu).

Český hráč vyhrával důležité výměny za stavu 30-30 a nechyboval.

První dva sety byly téměř totožné: Isner přišel o servis, Berdych za 34 minut pohodlně dovedl set do konce, udělal přitom jen čtyři nevynucené chyby v každé sadě. Ve třetím setu udělal jen o jednu víc.

Zamyšlený John Isner.

Na klíčový brejk si počkal do třetí hry. Američan pokazil volej na síti, míček zastavila páska. Frustraci turnajové desítky pak odnesla Isnerova raketa. Ale ni tento výlev emocí nic nezměnil.

Berdych nepřipustil ani náznak dramatu. Třikrát 6:4. Konec. A teď narazí na Gulbise...

Hradecká je ve čtvrtfinále čtyřhry, Murray se nadřel

Andrea Hlaváčková oznámila v Paříži, že ukončila nefungující spolupráci s Lucií Šafářovou. Zato její bývalá parťačka Lucie Hradecká s novou partnerkou je už ve čtvrtfinále čtyřhry.

Šampionka z roku 2011 porazila po boku Michaely Krajicekové z Holandska americký pár Keysová, Riskeová.

V neděli se na Roland Garros dohrávala ještě dvě utkání 3. kola. Zatímco Španěl Fernando Verdasco vyřadil domácího Gasqueta hladce ve třech setech, Andy Murray se na postup nadřel.

Už v sobotu promarnil ve čtvrtém setu možnost utkání s Němcem Kohlschreiberem dokončit a pátý set za stavu 7:7 pokračoval o den později. Murray nakonec po čtyřech hodinách a sedmi minutách mečbol proměnil a vyhrál 12:10 v rozhodující sadě.

Brit si pak úlevně zařval. "Bylo to těžký zápas," uznal bývalý Lendlův sveřenec v televizním rozhovoru. O čtvrtfinále budou Verdasco s Murraym bojovat proti sobě už v pondělí. Oba mají náročný program.

Hitem nedělního dne byl v Paříži bezpochyby osmifinálový duel mezi Novakem Djokovičem a Jo-Wilfriedem Tsongou.

Jenže francouzskému publiku nedopřál Srb dlouhý zážitek, protože se s domácím hráčem na kurtu zdržel pouze hodinu a půl.

Tsonga neměl šanci, Djokovič porazil Francouze podesáté za sebou. "Odehrál jsem od začátku perfektní zápas. Věděl jsem, že Jo je tady velice nebezpečný soupeř, ale dobře jsem se připravil. Všechno vyšlo," konstatoval 27letý Srb. "Jsem spokojený."

Druhý hráč žebříčku ATP potvrzuje, že je nejžhavějším kandidátem na celkové vítězství na Roland Garros a završení kariérního grandslamu. Djokovič postoupil mezi nejlepší osmičku na dvacátém grandslamu v řadě. Ve čtvrtfinále se utká s Milosem Raonicem z Kanady. 

Výsledky Roland Garros

MUŽI

Dvouhra - 3. kolo: 
Verdasco (24-Šp.) - Gasquet (12-Fr.) 6:3, 6:2, 6:3
A. Murray (7-Brit.) - Kohlschreiber (28-Něm.) 3:6, 6:3, 6:3, 4:6, 12:10

4. kolo: 
Berdych (6-ČR) - Isner (10-USA) 6:4, 6:4, 6:4
Gulbis (18-Lot.) - Federer (4-Švýc.) 6:7 (5:7), 7:6 (7:3), 6:2, 4:6, 6:3
Djokovič (2-Srb.) - Tsonga (13-Fr.) 6:1, 6:4, 6:1
Raonic (8-Kan.) - Granollers (Šp.) 6:3, 6:3, 6:3

ŽENY

Dvouhra - 4. kolo: 
Bouchardová (18-Kan.) - Kerberová (8-Něm.) 6:1, 6:2
Suárezová (14-Šp.) - Tomljanovičová (Chorv.) 6:3, 6:3.

Čtyřhra - 3. kolo: 
Hradecká, Krajiceková (ČR/Niz.) - Keysová, Riskeová (USA) 7:6 (8:6), 3:6, 6:1

Juniorky: 
Dvouhra - 1. kolo: 
Vondroušová (ČR) - Bondarová (14-Maď.) 6:2, 6:0

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!