Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Máš moc dlouhou pauzu, hádají se tenisté

Sport

  20:04
INDIAN WELLS - Rekordně dlouhé finále Australian Open mezi Novakem Djokovičem a Rafaelem Nadalem vyvolalo polemiku. Tenisové zápasy se protahují a není to jen kvalitou hry, ale i nedodržováním pravidel. Hráči mají mezi výměnami vyměřený čas, ale ten často překračují a rozhodčí to tolerují.

Některým tenistům začíná vadit, že jejich soupeřům zabírá pauza mezi výměnami příliš mnoho času (na snímku Rafael Nadal) foto: Reuters

Srb Djokovič zdolal v lednu v Melbourne Španěla Nadala po pěti hodinách a 53 minutách v pěti setech. Oba ale často mezi výměnami odpočívali, otírali se do ručníku a pauzu protahovali na třicet vteřin. Přitom na grandslamu je povolených dvacet vteřin a na turnajích okruhu ATP o pět vteřin více.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Na turnaji v Indian Wells se nyní někteří hráči vyslovili pro to, aby sudí byli v dodržování času přísnější. "Jsou nedůslední," řekl Roger Federer a směrem k Nadalovi dodal: "Jak může vyváznout ze čtyřhodinového zápasu bez varování?" Podle Nadala by měli rozhodčí posuzovat situaci podle vývoje utkání. "Když řeknou patnáct vteřin, bude to patnáct, ale podle vydané energie v utkání by se měl vyměřovat čas na odpočinek a to je práce rozhodčích," řekl druhý hráč světa.

Kodeš: Hráčům bych zakázal utírání do ručníků po každí výměně

Wimbledonský vítěz Jan Kodeš v komentáři pro časopis Tennis Arena uvedl, že párkrát do roka se na takový tenis vydrží dívat i takhle dlouho, ale kdyby mohl, udělal by zásadní změnu. "Zakázal bych hráčům utírání do ručníku po každé výměně. Většina tenistů si z téhle původně potřeby udělala rituál a prodlužují si tím dvacetivteřinovou pauzu na odpočinek," uvedl dvojnásobný král Roland Garros.

Američané Andy Roddick, Robby Ginepri a Michael Russell řekli deníku USA Today, že by zavedli elektronické měření jako třeba při basketbalu. Podle Roddicka je to stejné jako s dětmi. "Využívají tolerance rodičů a protahují čas na hraní, hráčům tahle rozhodčí umožňují delší čas k odpočinku" řekl Roddick.

Autor:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...