Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Štěpánek a Berdych vypadli v Halle ve čtvrtfinále

Sport

  15:16aktualizováno  21:40
HALLE (Německo) - Semifinálový program turnaje v Halle bude bez českých tenistů. Tomáš Berdych i Radek Štěpánek na německé trávě marně usilovali o postup mezi nejlepší čtveřici. Třetí nasazený Berdych podlehl ve třech setech 4:6, 6:3 a 5:7 domácímu držiteli divoké karty Tommymu Haasovi, Štěpánka dál nepustil ruský soupeř Michail Južnyj, který po dvouapůlhodinové bitvě zvítězil 6:4, 4:6 a 6:4.

Český tenista Tomáš Berdych foto: Reuters

Berdych sehrál s Haasem vyrovnaný duel, v němž v každém setu rozhodla jediná ztráta podání. V třetí sadě to zpočátku vypadalo, že český tenista zúročí po zisku druhého setu zvýšené sebevědomí, Haas ale všechny jeho šance na brejk odvrátil.

V poslední hře pak sedmého hráče světa zradilo podání. Berdych zahrál dvě dvojchyby a usnadnil tak soupeři cestu k mečbolu. První sice ještě s pomocí pásky odvrátil, druhý už ale Haas využil a vyrovnal bilanci vzájemných zápasů na 2:2.

Třiatřicetiletý Štěpánek v duelu s Južným v prvním setu nevyužil výhodu, kterou získal hned v první hře prolomením podání o čtyři roky mladšího soupeře. V druhé sadě ale stejný scénář nepřipustil a rovněž po brejku z úvodního gamu tentokrát už při vlastním podání nezaváhal.

Překvapivě vypadl i vítěz Roland Garros Nadal

Jistý pak byl při svém servisu stejně jako soupeř až do desáté hry rozhodující sady, kdy nabídl Južnému mečbol. Při něm Rusův pokus o prohoz vrátil Štěpánek v akrobatické pozici do těsného autu. Prohrál tak čtvrtý z šesti vzájemných zápasů, navíc druhý za sebou na trávě po porážce v třetím kole Wimbledonu v roce 2008.

Ze hry venku už je i nejvýše nasazený Rafael Nadal. Čtyři dny po zisku rekordního sedmého titulu na antukovém Roland Garros dnes Španěl nestačil na domácího Philippa Kohlschreibera. Osmadvacetiletý obhájce titulu se o postup do finále utká s o šest let starším Haasem.

Šanci na zisk šestého titulu v Halle dál živí Roger Federer. Druhý nasazený hráč udolal ve třech setech Kanaďana Milose Raonice. Jednadvacetiletý mladík se jako obvykle opíral o dělové podání a soupeři posílal míček často rychlostí přesahující 220 km/h, z čehož vytěžil 25 es. Švýcar ale nakonec vyhrál 6:7, 6:4, 7:6 a oslavil třetí třísetové vítězství nad Raonicem v sezoně.

Výsledky tenisových turnajů

Halle v Německu (tráva, dotace 750.000 eur)
Dvouhra - čtvrtfinále: Južnyj (Rus.) - ŠTĚPÁNEK 6:4, 4:6, 6:4, Haas (Něm.) - BERDYCH (3) 6:4, 3:6, 7:5.

Londýn (tráva, dotace 625.300 eur)
Dvouhra - čtvrtfinále: Nalbandian (10-Arg.) - Malisse (Belg.) 4:6, 7:6 (7:2), 6:4, Querrey (USA) - Dodig (Chorv.) 7:5, 3:6, 6:3.

Autor:

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč