Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Tenistka Krejčíková otočila nepříznivý stav a zahraje si semifinále French Open

Sport

  12:58aktualizováno  15:56
Paříž/Praha - Tenistka Barbora Krejčíková je poprvé v semifinále grandslamového turnaje ve dvouhře. V nervózním čtvrtfinálovém zápase Roland Garros porazila sedmnáctiletou Američanku Cori Gauffovou 7:6, 6:3 a její příští soupeřkou bude další semifinálová debutantka Maria Sakkariová. Sedmnáctá nasazená řecká tenistka zdolala na pařížské antuce obhájkyni titulu Igu Šwiatekovou z Polska za hodinu a 35 minut 6:4, 6:4.

Wimbledonská vítězka končí kariéru. Chtěla bych mít rozlučku, říká těhotná tenistka Strýcová

„Jsem šťastná,“ řekla Krejčíková v rozhovoru na kurtu po prvním postupu do grandslamového semifinále. „Ne, ještě si to neuvědomuju. Ani jsem si to neuměla představit, že bych toho jednoho dne dosáhla. O tomhle jsem ani nesnila. Je to úžasné,“ uvedla.

Tenistka Barbora Krejčíková v zápase proti Američance Cori Gauffové, 9. června...
Tenistka Barbora Krejčíková hraje proti Američance Cori Gauffové, 9. června...

České jméno je v semifinále dvouhry French Open potřetí v řadě. Krejčíková navázala na loňský úspěch Petry Kvitové, o rok dříve došla Markéta Vondroušová až do finále.

Krejčíková v úvodu chybovala více než v předešlých zápasech a prohrávala 0:3. Vydřela ale podání na 1:3, oddechla si a dokázala srovnat. Podruhé si prohrála servis po pasivitě na 3:5 a Američanka podávala na zisk prvního setu. Po esu měla setbol, ale pak příliš spěchala a Krejčíkové doslova věnovala své podání. Češka přes problém s nadhozem při servisu odvrátila za stavu 5:6 další dva setboly, jeden míčem na lajnu, a držela se ve hře o set.

„Vypadalo to, že jsem nervózní, ale nebyla jsem. Coco na mě nastoupila a mně se body nesešly,“ komentovala Krejčíková úvod. „Ale nic jsem si z toho nedělala. I kdybych prohrála první set, tak jsem byla pořád připravena makat a bojovat, aby ji to bolelo a už se mnou nechtěla nikdy hrát,“ řekla Krejčíková.

V tie-breaku obě hráčky dál bojovaly hlavně s vlastní nervovou soustavou a zdálo se, že Krejčíková o něco víc. Prohrávala po chybách 4:6, ale v tu chvíli zahrála nejlépe a rozjela se. Čtvrtý i pátý setbol odvrátila vítěznými ranami. Následně měla první setbol, který proměnila ukázkově - servisem vyhnala Američanku ven z kurtu a do volné části poslala vítězný úder.

„První set byl moc důležitý, byla jsem většinou dole a dotahovala. Snažila jsem se hrát a bojovat. Nějak jsem to dokázala otočit a druhý set jsem začala dobře,“ líčila Krejčíková.

V jeho úvodu odvrátila brejkbol a vzápětí vzala Gauffové servis. Američanka se poté na tři hry „zhroutila“. Krejčíkové stačilo poslat míč přes síť a soupeřka nebyla schopná trefit kurt nebo přehodit síť. Za stavu 4:0 Gauffová vzteky rozmlátila raketu o zem.

Krejčíková přidala další game a při skóre 5:1 podávala na postup, ale promarnila vedení 40:0 a tři mečboly. Dvakrát to bylo po vlastní chybě. Při servisu Gauffové měla čtvrtý a pátý mečbol, ale znovu neuspěla. „Napadlo mě, že se to může otočit, proč ne. Ale věděla jsem, že pořád vedu a když budu agresivní, tak mi to neuteče. To jsem si říkala,“ uvedla Krejčíková.

Při svém podání následně zase vedla 40:0 a šestý mečbol už znamenal postupovou radost poté, co Gauffová poslala míč daleko do autu.

Krejčíková je v Paříži v semifinále dvouhry i čtyřhry, v ní coby turnajové dvojky s Kateřinou Siniakovou nastoupí v pátek. Pokud by poté získaly titul, Krejčíková by se podruhé v kariéře stala světovou deblovou jedničkou.

Dvacetiletá obhájkyně titulu Šwiateková vstoupila do čtvrtfinále lépe a rychle vedla 2:0, Sakkariová ale vzápětí dokázala vyrovnat a agresivní hrou si začala vynucovat převahu. Druhý brejk se jí podařil v devátém gamu a úvodní set už dopodávala. Dominovala i v úvodu druhé sady a Šwiateková si za stavu 0:2 vyžádala ošetření. Na kurt se vrátila se zatejpovaným pravým stehnem a dokázala se soupeřce opět vyrovnat, manko už ale smazat nedokázala.

Teprve podruhé v open éře grandslamových turnajů se v semifinále ženské dvouhry sešly čtyři debutatky, poprvé od roku 1978 na Australian Open. Vedle Krejčíkové se Sakkariovou se o druhé místo ve finále ve čtvrtek utkají Tamara Zidanšeková ze Slovinska a Ruska Anastasia Pavljučenkovová.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...