Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Tenistka Kvitová senzačně porazila světovou jedničku

Sport

  11:23
NEW YORK - Největšího vítězství kariéry dosáhla česká tenistka Petra Kvitová, když v nočním utkání 3. kola závěrečného grandslamu sezony US Open vyřadila světovou jedničku Dinaru Safinovou. Sama tomu nemohla uvěřit a postup přes jasnou favoritku označila za brutální.

Petra Kvitová. foto: ČTK

Její newyorský úspěch navíc udělal velkou radost rodičům, otec dokonce Kvitové plakal do telefonu. Nyní věří, že osmifinále pro ni nebude konečnou.

"Porazit jedničku na grandslamu, to je brutální. Na grandslamu hrají nasazené holky vždycky nejlíp, strašně se hecují. Je to výborný skalp, největší výhra kariéry," uvedla Kvitová v rozhovoru pro deník Sport. "Ale abych řekla pravdu, vůbec si ještě neuvědomuju, co se stalo. Jsem ráda, že to takhle vyšlo, ale doufám, že turnaj pro mě ještě nekončí," dodala.

Kvitová přitom přijela na US Open s tím, že jí šňůra po amerických turnajích nevyšla, když i kvůli zdravotním problémům nevyhrála jediný zápas. Na kurtech ve Flushing Meadows ale už zvítězila třikrát. "Hodně jsme toho tady za poslední měsíc s trenéry prožili, nebylo to vůbec lehký. Ale všechno zlý je pro něco dobrý a třeba se to muselo stát proto, aby přišel takový úspěch," konstatovala Kvitová.

Její úspěch v podobě výhry nad Safinovou nesnižuje ani fakt, že Ruska v poslední době neměla nijak zvlášť dobrou formu. "S trenérem jsme se shodli, že proti mně hrála nejlepší zápas z celého turnaje. Ani nedávala tolik dvojchyb, jako v poslední době dává. Dinara nikdy nepřestává hrát. Když ztrácela, začala hodně riskovat. Vždy začne hrát líp, když prohrává.

Nemyslím, že hrála dneska špatně. Naopak," řekla devatenáctiletá Češka.

Sama prý byla v rozhodujícím třetím setu natolik soustředěná na svůj výkon, že si ani neuvědomila, že odvrátila tři soupeřčiny mečboly. "Vůbec si je nepamatuju. Až brácha mi po zápase volal a říkal, že jsem byla minus tři mečboly. A já mu odpověděla: no jo, vlastně jo. Byla jsem v takovém tranzu, že si je skoro nevybavuju," poznamenala.

Vedle telefonátu s bratrem si volala i s rodiči, kterým svým postupem udělala velkou radost. "Taťka mi hned volal a ani se s ním nedalo mluvit, protože mi brečel do telefonu. Tak jsem musela mluvit s mamkou, která byla v pohodě. Celý Fulnek prý nespal, všichni se koukali. V Prostějově prý to samé. A všichni známí. Všichni ti, co mě tak sledují, jsou úplně super.

Díky moc!" poděkovala na dálku fanouškům.

Nyní ji v osmifinále čeká Belgičanka Janina Wickmayerová. Kvitová však tuší, že hlavní pro boj o čtvrtfinále bude zapomenout na velký úspěch a znovu se naplno soustředit na vlastní výkon. "Plně si uvědomuju, že to bude strašně těžký. Už se mi to stalo několikrát. Když jsem loni porazila Venus, hned pak jsem prohrála. A já prostě nechci, aby se to stalo zase. Musím na dnešek úplně zapomenout," podotkla Kvitová.

"Doufám, že jsem si tady svoje ještě nesplnila. Tři kola na grandslamu jsou sice výborný, ale myslím, že i osmifinále se dá hrát. S Janinou jsem naposledy v Estorilu prohrála, tak uvidíme. Třeba bude taky rozklepaná," dodala.

Autor: