Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Kvitová si zahraje v Katovicích semifinále, Plíšková vypadla

Davis Cup

  14:40aktualizováno  23:25
KATOVICE (Polsko) - Česká tenistka Petra Kvitová postoupila do semifinále nového antukového turnaje v polských v Katovicích. Nejvýše nasazená hráčka dnes porazila ve čtvrtfinále Chorvatku Petru Martičovou bez problémů 6:3 a 6:2. S turnajem se naopak rozloučila Karolína Plíšková, která nestačila na Italku Robertu Vinciovou. S druhou nasazenou tenistkou prohrála 1:6 a 0:6.

Česká tenistka Petra Kvitová foto: Reuters

"Samozřejmě by bylo fajn, kdybychom se obě dostaly do finále a já vyhrála," smála se Kvitová v rozhovoru pro Radiožurnál. "Klidně bych si s ní zahrála, zatím jsme tady spolu jednou trénovaly, ale zápas je něco jiného. Hraje hrozně nepříjemně. Ale stejně by to byl velký rozdíl hrát turnaj a Fed Cup, navíc u nich. Ta antuka tam bude jiná než tady v Katovicích. Je to všechno hypotetické," řekla Petra Kvitová.

K případnému vzájemnému zápasu musí Kvitová v semifinále porazit Rumunku Alexandru Cadantuovou, 117. hráčku světa, a Vinciová Němku Anniku Beckovou. Kvitová, která se v pondělním žebříčku WTA posune z osmého na šesté místo, odehrála v Katovicích ve čtvrtfinále svůj nejlepší zápas. Hrála uvolněně, dobře podávala a byla agresivní. Odvrátila všechny tři brejkboly, kterým čelila, sama získala soupeřčino podání třikrát.

Třiadvacetiletá Kvitová letos postoupila do semifinále podruhé. Předtím to dokázala v Dubaji, kde nakonec slavila titul, jubilejní desátý v kariéře. Karolína Plíšková, aktuálně 81. hráčka pořadí WTA, se probojovala na okruhu WTA do čtvrtfinále potřetí, přičemž v únoru si z Kuala Lumpuru odvezla trofej. Proti Vinciové ale neměla šanci. Úvodní servis zápasu sice udržela, jenže pak se jí to už nepodařilo ani jednou. V poslední hře odvrátila šest mečbolů, ale při sedmém udělala chybu.

Haas premiéru na antuce nezvládl, v Houstonu prohrál s Berankisem

Dva týdny po senzačním vítězství nad světovou jedničkou Srbem Novakem Djokovičem a postupu do semifinále turnaje v Miami německý tenista Tommy Haas nezvládl svůj úvodní zápas v Houstonu. Pětatřicetiletý hráč nasazený jako číslo dvě podlehl v prvním letošním utkání na antuce Ricardasi Berankisovi z Litvy dvakrát 3:6.

"Vstoupil jsem do zápasu příšerně, což se pak podepsalo na mém sebevědomí. Kdyby se mi povedl v prvním gamu udržet podání, mohlo se to vyvíjet jinak," prohlásil Haas po porážce se 77. hráčem světového žebříčku. O 13 let mladší Litevec přičítal vítězství nad někdejší světovou dvojkou tomu, že odehrál zápas už v prvním kole. "Na antuce je to velká výhoda. Dostal jsem se díky tomu do rytmu," liboval si.

Za obhajobou titulu vykročil Argentinec Juan Mónaco, který se dočkal výhry až na šestém letošní turnaji. Ve druhém kole zdolal třetí nasazený domácího Tima Smyczeka 7:6, 6:1. "Tvrdě jsem makal a nakonec se to vyplatilo. Možná jsem nabral nějaké sebevědomí v Davis Cupu," uvedl osmnáctý hráč světa, jenž o víkendu přispěl k postupu přes Francii a může se objevit v zářijovém semifinále v Česku.

Jubilejní 800. vítězství na okruhu ATP si připsal americký deblista Bob Bryan, který s bratrem Mikem v prvním kole zdolal rakousko-brazilskou dvojici Oliver Marach a Andre Sa snadno 6:0, 6:1. Bob Bryan je teprve třetím hráčem, který této hranice ve čtyřhře dosáhl. Před ním se to povedlo jeho sourozenci Mikeovi (814) a Kanaďanovi Danielu Nestorovi (885). Bryanové, kteří v Houstonu usilují o pátý titul, společně vyhráli 799 zápasů.

Výsledky tenisových turnajů

Katovice v Polsku (antuka, dotace 235.000 dolarů)
Dvouhra - čtvrtfinále
Vinciová (2-It.) - Karolína Plíšková 6:1, 6:0
Kvitová (1) - Martičová (Chorv.) 6:3, 6:2
Becková (Něm.) - Camerinová (It.) 7:6 (7:1), 6:0

Čtyřhra - semifinále
Arruabarrenaová, Domínguezová (Šp.) - Birnerová, Burjačoková (Ukr.) 6:0, 6:3

Houston (antuka, dotace 455.775 dolarů)
Dvouhra - 2. kolo
Almagro (1-Šp.) - Monfils (Fr.) 2:6, 6:0, 6:3
Berankis (Lit.) - Haas (2-Něm.) 6:3, 6:3
Mónaco (3-Arg.) - Smyczek (USA) 7:6 (7:5), 6:1
Isner (5-USA) - Sock (USA) 7:5, 6:7 (3:7), 7:6 (7:3)
Ginepri (USA) - Alund (Arg.) 6:2, 4:6, 6:4

Autor:

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč