Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Zakopalová se zvedá a boj o českou dvojku ve Fed Cupu neřeší

B. J. King Cup

  8:00
PRAHA - S přibývajícím věkem se tenistka Klára Zakopalová zklidnila, bere věci více s nadhledem a na kurtu září. Poslední rok a čtvrt hraje nejlépe v kariéře a výsledkem toho je, že je od pondělka poprvé světovou dvacítkou.

Klára Zakopalová foto: Reuters

"Jsem samozřejmě ráda, je to splněný cíl. Už mám další cíl, ale nahlas ho říkat nebudu," řekla jednatřicetiletá Zakopalová s úsměvem před nedělním odletem do Palerma. V Itálii by měla jako česká dvojka po sedmi letech znovu hrát ve Fed Cupu. V žebříčku Zakopalová letos nejprve po finále v Šen-čenu překonala své sedm let staré maximum, byla 23. a nyní je po turnaji v Katovicích dvacátá.

K TÉMATU

"Věděla jsem to předem, že tam budu, a kdybych hrála v Katovicích semifinále, tak už bych byla devatenáctá, a to by bylo ještě lepší, ale i takhle jsem ráda," řekla. Už loni, ještě pod vedením Petra Kralerta, začala hrát výborně a letos za pomoci kouče Martina Nekoly dál drží laťku vysoko. "Dospívám trošku pomaleji. Předtím jsem to nezvládala moc psychicky, ale myslím, že jsem věkem vyzrála a teď jsem se nad tím trošku povznesla, a je to lepší," uvažovala, proč hraje životní tenis.

Už nevypadá mezi výměnami odevzdaně nebo ztrápeně

Zlepšila i projev na kurtu. Už nevypadá mezi výměnami odevzdaně nebo ztrápeně jako dřív, ale z očí jí často čiší soustředění. "To je jen věkem, ničím jiným, asi. Cítím, že jsem klidnější, a zůstávám pozitivní, i když se nedaří," řekla Zakopalová. Díky svým výkonům proto znovu zažívá fedcupovou atmosféru. V soutěži družstev si přitom naposledy zahrála zápas v roce 2006 ještě pod dívčím jménem Koukalová a pomohla k vítězství v Thajsku.

Od té doby se ale do sestavy nevešla, až loni při finále v Praze byla sparingpartnerkou týmu a rozehrála Češky k titulu. "Fedcupový týden mě vždycky moc bavil a i zápasy jsem hrávala dobře. Je to sice větší tlak, ale mám na to jen dobré vzpomínky," řekla Zakopalová. V týmové soutěži má bilanci osmi výher a čtyř porážek. Nejslavnější vítězství si připsala při své premiéře v Chorvatsku, kde porazila Ivu Majoliovou. "To je asi můj nejsilnější zážitek," vzpomínala.

V Palermu bude Zakopalová bojovat o pozici dvojky s Lucií Šafářovou, autorkou vítězného bodu z loňského finále proti Srbkám, které se ale letos moc nedařilo. "Neřeším, která z nás bude hrát, hlavní je výhra týmu. Lucie hrála ve Fed Cupu výborně, má zkušenosti a rozhodovat bude aktuální forma," řekla Zakopalová.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!