Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Tenistky slavily dlouho do noci. A teď Rusky, hlasí

Sport

  13:57
PRAHA - Dlouho do noci oslavovaly české tenistky postup do finále Fed Cupu, první v historii samostatné České republiky. Kvarteto Petra Kvitová, Barbora Záhlavová-Strýcová, Iveta Benešová a Lucie Hradecká porazilo o víkendu v Charleroi Belgii 3:2 a v pondělí po příletu do Prahy všechny věřily i ve výhru nad Ruskem.

Barbora Záhlavová-Strýcová. foto: ČTK

"Samozřejmě, že pojedeme do Ruska vyhrát," řekla jednička Kvitová, která je letos ve fedcupových dvouhrách neporažená. Finále se hraje za sedm měsíců 5. a 6. listopadu asi v Moskvě a favoritem bude ruský výběr. Ten může mít k dispozici světovou trojku Věru Zvonarevovou nebo bývalou jedničku Marii Šarapovovou.

DÁLE K TÉMATU

"Já ale doufám, že jsme ještě neřekli letos poslední slovo a v listopadu v Rusku vyhrajeme. Teď si ale užíváme postup do finále," prohlásil kapitán Petr Pála. Hráčky slíbily, že přivezou pohár, a zpívaly: "My ten Fed Cup stejně vyhrajem!" Postup do finále si tým užíval. Po vyhrané čtyřhře se slavilo na dvorci, v šatně a posléze v restauraci La Bruxellaise.

"Bylo to náročné," smál se Pála. "Pomalu přicházím o hlas, jak jsme vykřičené," říkala Benešová po druhé hodině ráno ve videu při děkovačce fanouškům českého fedcupového týmu na sociální síti Facebook. "Euforie po vyhraném deblu byla obrovská, moc jsme si to užily. Ale asi až za pár hodin a dnů nám dojde, jak velký úspěch to je," podotkla Kvitová.

"Když jsem viděl hráčky všude na fotkách, tak jsem si říkal, že to je opravdu úspěch. Na holky jsem hrdý, moc mě těšilo, když jsem viděl jejich radost, a i realizační tým je skvělý," dodal Pála. Nejvíce blahopřání údajně dostal kapitán Pála, jen krátce po finále měl v mobilu 36 textových zpráv. "Druhá byla Iveta," tvrdil Pála. Benešová řekla, že několik z nich bylo překvapivých.

České tenistky slaví postup do finále Fed Cupu.

"Ale nechám si pro sebe, jaké to byly," usmála se tenistka. "Každá gratulace je pěkná a potěší, ať už je od rodiny nebo od přátel," poznamenala Kvitová. Tenistky podle svých slov zažily nejlepší partu. "Byla sranda, lepší to nikdy nebylo," uvedla Benešová, která se do týmu vrátila po dvou letech. "Je vidět, že si to užíváme a navenek neděláme herečky. Bez toho by nešlo hrát," prohlásila Záhlavová-Strýcová.

Stejně jako předloni tenisté budou hrát i tenistky o titul mimo Českou republiku. "Je to z marketingového hlediska nejdražší destinace," řekl Miroslav Černošek, šéf společnosti České sportovní, která pro tenisový svaz soutěže družstev zajišťuje. "Ale už teď děláme vše, aby byl na finále zajištěn co nejlepší servis a byla šance vyhrát," doplnil.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...