Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Testování, trasování i čističky vzduchu. MOV nadále touží po olympiádě v Tokiu, pracuje se čtyřmi scénáři

Olympijské hry v Tokiu budou o rok později foto: Reuters

Čtyři hlavní varianty scénářů s různými variantami opatření, podle kterých by se uskutečnily odložené olympijské hry v Tokiu v příštím roce, řeší momentálně organizační výbor největší globální sportovní akce příštího roku.
  7:14

„Mezinárodní olympijský výbor i Japonci opakovaně potvrzují, že hry stoprocentně budou. Jsme v jiné situaci než na jaře a říkáme to s plným vědomím i díky uspořádání globálních akcí, například Tour de France. Chtěli bychom sportovcům a trenérům dodat optimismus, že i za ztížených podmínek a při dodržování všech opatření mají proč se připravovat,“ řekl v tiskové zprávě Českého olympijského výboru (ČOV) jeho předseda Jiří Kejval.

„Principy, které se připravují pro Tokio, se jistě uplatní i na zimních hrách v Pekingu 2022. Změnil se celý svět, změny uvidíme i na hrách,“ přidal šéf českých olympijských misí Martin Doktor.

O jakých pravidlech je řeč?

Jedním ze základních bude pravidelné testování všech sportovců. Ostatně s koronavirem ve svém těle mají čerstvé zkušenosti například judista Lukáš Krpálek či zápasnice Adéla Hanzlíčková. Oba patří mezi české naděje pro Tokio.

Covidová opatření stojí za zrušením tradičního vítání výprav v olympijské vesnici, organizátoři chystají systém trasování, samozřejmostí budou všudypřítomné dezinfekce, český tým plánuje vzít s sebou čističku vzduchu.

Nový národním stadion v japonském Tokiu.
Olympijské kruhy.

„Z těch čtyř variant od nejlepší, že virus je pod kontrolou, po nejhorší se nyní pracuje s variantou číslo dvě, tedy – učíme se žít s covidem,“ dodal Kejval.

Český tým má zatím 41 vybojovaných kvót, většina kvalifikací je ale ještě otevřená. Poslední změny se mohou uskutečnit 5. července 2021, slavnostní zahájení her proběhne 23. července.

Autor: