130 let
První etapu Tour de France vyhrál v těsném spurtu Mike Teunissen před Slovákem...

První etapu Tour de France vyhrál v těsném spurtu Mike Teunissen před Slovákem Peterem Saganem | foto: Reuters

Teunissen opanoval první etapu Tour de France, Sagan skončil těsně druhý

Sport
  •   17:14
Brusel - První etapu Tour de France vyhrál v hromadném spurtu Mike Teunissen a jako první nizozemský cyklista po 30 letech oblékne žlutý dres pro vedoucího jezdce závodu. Někdejší mistr světa v cyklokrosu do 23 let v těsném finiši porazil Slováka Petera Sagana

Jediný český cyklista ve startovním poli Roman Kreuziger zahájil svou devátou účast 47. místem, na nejlepší ztratil minutu a deset sekund.

Cyklistický závod Tour de France - 1. etapa (Brusel - Brusel, 194,5 km):

1. Teunissen (Niz./Jumbo-Visma) 4:22:47, 2. Sagan (SR/Bora-hansgrohe), 3. Ewan (Austr./Lotto-Soudal), 4. Nizzolo (It./Dimension Data), 5. Colbrelli (It./Bahrajn-Merida), 6. Matthews (Austr./Sunweb), 7. Trentin (It./Mitchelton-Scott), 8. Naesen (Belg./AG2R La Mondiale), 9. Viviani (It./Deceuninck-Quick Step), 10. Stuyven (Belg./Trek-Segafredo) všichni stejný čas, ...47. Kreuziger (ČR/Dimension Data) -1:10.

Trojnásobný mistr světa Sagan dojel na druhém místě na Tour po dvaadvacáté, čímž vyrovnal rekordní bilanci bývalého skvělého německého spurtéra Erika Zabela. Sagan vykročil za rekordním sedmým triumfem v bodovací soutěži.

První etapa dlouhá 194,5 km měla start i cíl v Bruselu na počest belgické legendy Eddyho Merckxe, jenž před 50 lety vybojoval na Tour de France první z rekordních pěti celkových výher. Tisíce fanoušků v metropoli před startem skandovaly jeho jméno.

V cíli Merckx dekoroval překvapivého vítěze Teunissena, který dosáhl životního úspěchu. Šestadvacetiletý jezdec zaskočil za krajana a kolegu ze stáje Jumbo Visma Dylana Groenewegena, který si dělal zálusk na etapové vítězství, ale 1,5 kilometru před cílem se připletl do hromadného pádu. Teunissen potvrdil výbornou formu, kterou v minulých dvou měsících ukázal při celkových triumfech v etapových závodech Čtyři dny Dunkerque a ZLM Tour.

Na zemi skončil o pár kilometrů dříve než Groenewegen také jeden z favoritů pro celkové pořadí Dán Jakob Fuglsang, který si z pádu odnesl roztržené obočí. Do cíle přijel se ztrátou 1:28 minuty.

Autor: ČTK