Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Těžký los pro Berdycha, narazí na loňského semifinalistu Australian Open

Sport

  10:15
MELBOURNE - Tomáš Berdych, který se začátkem roku vrátil na kurty po dlouhé zdravotní pauze, se v prvním kole Australian Open utká s Britem Kylem Edmundem. Ten loni na úvodním grandslamu sezony překvapivě postoupil až do semifinále a letos je nasazený jako číslo třináct.

Tomáš Berdych foto: Reuters

Bídné výsledky v oblíbené zemi. Kvitová se snaží prolomit australské prokletí

Čerstvá vítězka z Brisbane Karolína Plíšková si musí počkat na soupeřku z kvalifikace. Pro druhou z Češek v elitní desítce Petru Kvitovou bude první překážkou Slovenka Magdalena Rybáriková.

Třiatřicetiletý Berdych, který loni od poloviny června léčil bolavá záda, se na okruh vrátil úspěšně. V Dauhá minulý týden postoupil až do finále. 

Měl by tak být nebezpečným soupeřem pro aktuální britskou jedničku Edmunda, s nímž se na okruhu ATP potkal zatím jen jednou. Před třemi lety ho v Dauhá porazil hladce ve třech setech.

Tomáš Berdych se loučí s Australian Open.
Brit Kyle Edmund a supervizor grandslamových turnajů Andreas Egli.

Berdych je nalosovaný do stejné čtvrtiny pavouka jako druhý nasazený Rafael Nadal, jehož na úvod čeká domácí držitel divoké karty James Duckworth. 

Aktuální světová jednička Novak Djokovič si počká na soupeře z kvalifikace. Obhájce titulu Roger Federer vstoupí do turnaje utkáním proti Denisi Istominovi z Uzbekistánu.

Z českých tenistů je v mužském pavouku už jen pětadvacetiletý Veselý, kterého čeká premiérový duel se šestadvacetiletým Američanem Ryanem Harrisonem. Oba se pohybují v deváté desítce světového žebříčku.

Kvitová porazila Rybárikovou v šesti ze sedmi dosavadních vzájemných duelů, naposledy loni ve finále v Birminghamu. 

V Melbourne před rokem vypadla v prvním kole po bezmála tříhodinové bitvě s Andreou Petkovicovou, které podlehla 8:10 v rozhodujícím setu. S Němkou se může tentokrát utkat ve druhém kole.

Ve třetím kole může Kvitová narazit na Barboru Strýcovou nebo Kateřinu Siniakovou. Dvaatřicátou nasazenou Strýcovou čeká v prvním kole Ukrajinka Julia Putincevová. 

Magdalena Rybáriková ve Wimbledonu.

Siniaková do turnaje vstoupí zápasem se Švýcarkou Belindou Bencicovou, která s Federerem vyhrála v přípravě Hopmanův pohár.

Karolína Plíšková může v případném čtvrtfinále narazit na světovou jedničku Simonu Halepovou nebo na sedminásobnou vítězku Australian Open Serenu Williamsovou. 

Halepovou ale čeká hned v prvním kole Estonka Kaia Kanepiová, s níž prohrála v prvním kole loňského US Open. 

Rumunka, kterou v závěru loňského roku trápila záda, vstoupila porážkou i do této sezony. V Sydney nestačila na domácí Ashleigh Bartyovou.

Kristýna Plíšková nastoupí v prvním kole proti Rusce Anně Blinkovové. Markétu Vondroušovou čeká jiná Ruska Jevgenija Rodinová. Obhájkyně titulu Caroline Wozniacká z Dánska narazí na Belgičanku Alison van Uytvanckovou.

Hlavní soutěž Australian Open začne v pondělí.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!