Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Skotská volba: golfový klub rozhodne, zda do svých řad začne přijímat ženy

Sport

  9:00
ST ANDREWS/PRAHA - Nežijí pouze hlasováním o samostatnosti. Skotsko se zřejmě už ve čtvrtek večer dozví i výsledek jiného, pro mnohé však stejně důležitého hlasování. The Royal and Ancient Golf Club of St Andrews – jeden z nejstarších a nejprestižnějších golfových klubů na světě – oznámí, zda bude do svých řad poprvé ve své 260leté historii přijímat ženy.

Annika Sörenstamová. foto: Getty Images

Klub v St Andrews pořádá jeden ze čtyř nejdůležitějších turnajů na světě The Open a je znám také jako „domov golfu“. Až do roku 2004 byl klub také jedním z řídicích orgánů světového golfu. Nyní jeho roli převzala skupina společností nazývaná R&A, která však samozřejmě sídlí v St Andrews.

„Sport se mění, společnost se změnila a golf je toho součástí. Myslíme si, že je na čase to udělat,“ citovala BBC Petera Dawsona, výkonného šéfa R&A. „Vždycky se můžeme ptát: Proč právě teď? Proč ne před deseti lety? R&A tuhle otázku zvažovala už nějakou dobu.“

Více než 2400 mužů – členů klubu – tak v předchozích dnech hlasovalo. Všeobecně se očekává, že ženy dostanou svolení do klubu vstupovat.

Podle Laury Daviesové, nejlepší britské golfistky moderní doby, totiž klub prakticky ani jinou možnost nemá, už dlouho kvůli nařízení „vstup jen pro muže“ čelí tlaku. „Myslím si, že kdyby byli čestní, přiznali by, že se podvolují nátlaku. Nejraději by totiž nechali všechno při starém, tak jak to bylo po 200 let,“ řekla deníku The Guardian.

„Jsem si jistá, že mnoha mužům se ženy v klubu nebudou líbit. V moderním světě však už musí nějaké ženské členky tolerovat,“ dodala.

V Augustě je členkou Riceová

Ostatně kvůli desetiletému nátlaku začal přijímat ženy v roce 2012 i americký klub Augusta National, pořadatel Masters. Prvními dvěma členkami se staly bývalá ministryně zahraničí Condoleezza Riceová a Darla Moorová, jedna z nejvlivnějších žen v bankovnictví. „Vítáme je mezi námi. Tyto ženy sdílejí naši vášeň pro hru, obě jsou členům našeho klubu dobře známé a mají jejich respekt,“ řekl tehdy augustský šéf Billy Payne.

Stejného výsledku v St Andrews by chtěla dosáhnout i britská ministryně sportu Helen Grantová. „Vyzývám členy klubu, aby uposlechli doporučení a ženy mezi sebe přijali. Byl by to další milník v dějinách sportu a vzkaz klubům, které ženy ve svých řadách stále netolerují.“

Aby bylo jasno – ženy už teď na hřišti Old Course v St Andrews hrát mohou. Nesmí se však stát členkami klubu. Pro tisíce golfistek tak volba nebude mít ani tolik praktický, jako spíše symbolický význam.

A co je hlavní, budou mít šanci se dostat i do výkonných orgánů R&A, tedy organizace, která mluví i do pravidel golfu. Pokud golfisté řeknou ano, budeme moci už brzy vidět zhruba 15 členek prestižního klubu v St Andrews.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...