130 let

11. Stanislav Griga - Jaroslava Hřebíka vystřídal na trenérské pozici na Letné Stanislav Griga. V roli hlavního kouče však vydržel jen o pár zápasů více než jeho předchůdce. Po 27 duelech se pakoval s mizernou bilancí: 12 výher, 7 remíz a 8 porážek. | foto: Tomáš Krist, Lidové noviny

Tichý vegetarián ve Spartě

Sport
  •   15:02
PRAHA - František Straka - spousta masa, spousta krve. Jaroslav Hřebík -spousta počítání, spousta křiku a teď poslední Stanislav Griga - žádné maso, zato spousta exotiky.

A čeho ještě se uvidí velmi brzy. Na pražské fotbalisty čekají po pár trénincích tři extrémně těžké zápasy. Vyhrají? Podle Grigy musejí, už jen proto, že jsou ze Sparty.

LN Na tréninku jste se dneska docela naběhal. Jak to zvládáte fyzicky? Právě jste se vrátil z Indie, kde jste podle všeho, co se psalo, měl hlavně meditovat a odpočívat.
V Indii jsem sportoval víc než kdy tady. Pravidelně jsem cvičil, chodil běhat. Věděl jsem, že bude nějaké další angažmá, tak jsem se naopak fyzicky připravoval.

LN Takže to byla spíš dovolená než meditační kurs?
Dá se to tak říct.

LN Proč zrovna Indie?
Jezdím tam každý rok, už šest let. Je to země, kde si můžu odpočinout. Našel jsem si tam jedno místo, kde se mi líbí, mám tam přátele. Taky si tam procvičím angličtinu a Indie mi sedí i kvůli historii.

LN Většina lidí jezdí hledat do Indie klid a osvícení a pak jsou zklamaní. Nejsou připravení na stovky žebráků na ulicích a špínu.
Jsou tam krásná místa, ale každý si je musí nejprve najít. Samozřejmě, když přistanete v Dillí a jedete taxíkem do centra, tak jste šokovaní. Tak první dojem je strašný. Předměstí Dillí, chudoba v nich... Já jsem tam ale nakonec klid našel.

LN Říkalo se, že v Pandžábu. To je ale rušné turistické místo.
Tam jsem letos vůbec nedojel. Měl jsem tam být právě v těchto dnech. To moje konkrétní místo je v Dillí.

LN Z indického klidu jste najednou v ohromném tlaku. Vedení Sparty, hráči, fanoušci, média. Velká očekávání. Jak to snášíte?
Mám rád takovéto situace. Vyžívám se v tom. Vyhovují mi začátky angažmá, kdy je situace vyhrocená. Kdy si člověk sáhne na dno svých schopností. Mě spíš pak nebaví pracovat v klubu, který je stabilizovaný, funguje perfektně a práce trenéra už je rutinou. Proto jsem říkal, že jsem 18měsíční trenér, protože si myslím, že za těch 18 měsíců by měl mít dobrý trenér takový pořádek v kabině, že to funguje téměř samo.

LN Říkal jste, že potřebujete hned začít vyhrávat, na nic jiného není čas. Jste rád, že první zápas, který Sparta odehraje, bude s Blšany (dnes, v sobotu), které nejsou zrovna favoritem? Taky mohl být vaším prvním zápasem souboj s londýnským FC Arsenalem (v úterý 18. 10.) nebo se Slavií (v sobotu 22. 10.).
O soupeře tolik nejde. Jde o to, jestli jsme se za ten týden my dokázali zmobilizovat. Jestli to zvládneme. Není to o tom, s kým hrajeme první zápas, protože Blšany jsou stejně silný soupeř jako ostatní.

LN Dobře, ale začínat s Arsenalem...
Dívám se na to jinak. V zápase s Arsenalem se naopak nebude tolik od Sparty očekávat, protože favoritem jsou oni. My budeme hrát z pozice mužstva, které může překvapit. S Blšany vyhrát prostě musíme.

LN Už proběhlo několik tréninků, několik kol rozhovorů s hráči. Jak je budete motivovat, aby zvrátili tu sérii porážek?
To je právě ta motivace - přerušit neúspěchy a začít vyhrávat. Neztratit kontakt se špičkou tabulky, i když na prvního ztrácíme dnes devět bodů. To je motivace jako hrom.

LN Ta touha vyhrávat tam byla vždycky. Žádný tým nechce prohrávat. Ale nějak jim to nejde. Jak řešíte tohle?
Asi tím připomínáním hráčům, že jsou ve Spartě. Někteří z nich si to potřebují znova uvědomit. Že ve Spartě se od nich vyžaduje, aby vyhrávali. Je to jejich povinnost.

LN Nepijete alkohol, nejíte maso. Nechybí vám ta možnost zajít s "klukama" po tréninku do hospody na jedno?
Na pivo jsem s hráči nechodil nikdy, i když jsem ještě alkohol pil. A když už někam jdu, dám si třeba minerálku. Nestraním se kvůli tomu společnosti.

LN A maso vám nechybí? Při tom vypětí musíte být rychleji vyčerpaný...
Tak to není. Nechci nikoho přesvědčovat, ale podle mě není pravda, že maso dodává sílu. Nedodává. Myslím, že naopak sílu odebírá, protože se při jeho trávení spotřebuje hodně energie.

LN Angličtí fotbalisté žijí především z masa a vypadají docela energicky.
Češi a Slováci také snědí spoustu masa a nejsme tu takoví pořízci.

LN Možná proto, že jedí více bůčku než bifteků. Maso nejíte, protože jste buddhista?
Nejsem buddhista. Jsem křesťan. Mám sice rád východní filozofie, ale žádné východní náboženství nevyznávám.

LN Takže ta známá hláška, jak jste vynadal hráči, protože na stole zamáčkl mravence, není pravdivá?
Je to pravda. Z toho také vyplývá, proč nejím maso. Prostě nechci ubližovat živým tvorům. Vůbec nevím, jak jste na to přišla, že jsem buddhista.

LN Objevuje se to ve všech vašich profilech.
Není to pravda. Ale nikomu to nevyvracím, možná proto, že jste první, kdo se mě na to přímo zeptal.

LN Jste křesťan, sympatizujete s východními filozofiemi. V tom si jste podobný s bývalým trenérem Sparty Františkem Strakou. Jste si podobní ještě v něčem?
Jsme oba dva sparťané. A neradi prohráváme. Jsme spíš rozdílní.

LN V čem?
Hráči nebudou jíst před zápasem se Slavií bifteky... (Straka před zápasem se Slávií servíroval tataráky ve tvaru hvězdy, pozn. red.) No, jde o to, že Franta je hodně impulsivní, energický člověk, který ale tu svoji energii dokáže přenést i na mužstvo. Myslím, že já jsem klidnější, více o věcech přemýšlím.

LN Spekulovalo se, že František Straka vstoupí do politiky. Bez ohledu na něj, má politika s fotbalem hodně společného. I v té negativní oblasti. Kvůli korupci přišly o důvěru.
Fotbal to poškozuje. Ale my trenéři a hráči s tím asi nic moc neuděláme, na korupční kauzy vliv nemáme. Kromě toho, že se budeme snažit vrátit diváky zpátky na tribuny co nejlepším fotbalem.

LN Není vám líto, že hokejisté mají oslavnou operu Nagano, zatímco fotbalisté jenom satiru postavenou na sprostých telefonátech fotbalových funkcionářů?
Kdyby Češi přivezli mistrovský titul z Německa, tak by možná o tom taky někdo napsal operu. Třeba s názvem Mnichov. Chybí nám prostě velký úspěch. Možná i proto, že konkurence je ve fotbale větší než v hokeji. Ale i tak se domnívám, že český fotbal dosahuje vynikajících výsledků.

LN Co byste udělal, kdyby vám někdo nabídl balík peněz za to, ať přesvědčíte hráče, aby nezahráli dobře?
Vyhodil bych ho.

LN Vystudoval jste práva, hodilo se vám to někdy?
Ve fotbale ne. Jako právník jsem pracoval rok a půl, když jsem skončil s fotbalovou kariérou. Nemyslím, že bych se býval mohl někdy stát super právníkem. Ale jsem rád, že jsem to zažil. Získal jsem větší rozhled a uvědomil jsem si, že jediné, co chci dělat, je fotbal.

LN Mimochodem, hráči v dnešní době mají mnohem více zájmů než dřív. Věnují se kromě fotbalu třeba také modelingu...
Přinesla to doba. Je to normální věc. Myslím, že vliv nemá. Doba se mění, za dvacet let to bude zase jinak.

LN Není to dnes pro trenéry těžší? Hráči se tak stávají hvězdami, mají ohromné sebevědomí.
Mám rád sebevědomé hráče, kteří jsou hvězdy. Ale ne hvězdy na poli modelingu, ale na hřišti. Protože jsou to v první řadě fotbalisti a ne manekýni. A navíc by si měli neustále uvědomovat, že k modelingu se dostali právě přes fotbal.

LN Také se mnohem víc cestuje. Neuvažoval jste o tom, že byste trénoval třeba v Japonsku?
Bylo by to možné, kdyby nepřišla nabídka ze Sparty...

LN A jak můžete prakticky žít takový "cikánský" život? Pořád na cestách, zázemí nikde.
Zázemí mám pořád v Žilině. Vždycky, když se odněkud stěhuju, tak si převezu všechny věci do chatičky rodičů. A ve chvíli, kdy se zabydlím v novém místě, si to všechno zase odvezu. Takový život mi vyhovuje.

Stanislav Griga (43)
Nový trenér fotbalového klubu Sparta. Dnes hrají, po týdnu společného tréninku, prvoligový zápas s týmem Blšany.
Sparta jej téměř vytáhla z dovolené v Indii. Nahradil neúspěšného trenéra Jaroslava Hřebíka a jeho úkolem je zvrátit sérii proher. S fotbalem začínal v Žilině, kde také dosud žijí jeho rodiče a jeho dvě děti. Sám byl úspěšným útočníkem.
Nastupoval mimo jiné právě za Spartu nebo nizozemský Feyenoord.
Nepije alkohol, nejí maso. Prý na hráče nekřičí, ale dokáže důrazně vyžadovat poslušnost.

Autor: