Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Woodsův nekonečný pád. Někdejšímu fenoménu už zbyl jen hořký humor

Sport

  7:34
ST. ANDREWS / PRAHA - Tahle hvězda padá tak dlouho a zprudka, že se víceméně čeká, kdy definitivně narazí. Ale jako by Tigeru Woodsovi, kdysi nejlepšímu golfistovi planety a momentálně ztrápenému sportovci hledajícímu bývalou slávu, ani nebyl přán dopad na dno. Z něj se totiž lze odrazit zase vzhůru – a Woods místo toho po dně kráčí dál.

Tiger Woods a jeho smutný pohled. foto: Reuters

Na British Open startovalo celkem 156 hráčů, jemu patří 147. místo. Pochopitelně tak neprošel cutem: už na druhém majoru za sebou, což dosud nikdy nezažil.

„Nedaří se mi. Nedokázal jsem vytěžit nic ze svých lepších momentů, nedokázal jsem se dostat na pozitivní vlnu,“ líčil zklamaný Woods, ještě nedávno sportovní fenomén.

Tiger Woods a jeho další utrápený výkon, tentokrát v St. Andrews.

Svědčí o tom třeba minipříběh, který popsal šéf Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach. Golf se příští rok slavně vrací na letní hry, a tak se Bach setkal také s Woodsem. „Ptal jsem se ho na Rio s tím, že bych jej tam rád viděl,“ líčí Bach. „On odpověděl: Udělám pro to všechno, ale nejsem si jistý, jestli to bude stačit.“

St. Andrews se stalo místem dalších rozpaků. „Podle toho, co jsme viděli, se bohužel zdá, že měl Tiger nejspíš pravdu,“ dodal Bach. „Pokud by se nekvalifikoval na olympiádu, bude to škoda. Ale pro něj. MOV na ní chce ty nejlepší.“

Tiger Woods
Tiger Woods na golfovém US Open.

Ani německý sportovní diplomat už se zkrátka neumí tvářit, že 39letý Woods dál patří mezi elitu. „Je smutné vidět nejlepšího hráče své generace takhle. Kdo jste a co jste udělal Tigeru Woodsovi?“ vršil kritická slova bývalý hráč Paul Azinger, nyní komentátor ESPN.

Je to tvrdé, ale nikoli kruté. Golfista, jenž za kariéru vydělal skoro 110 milionů dolarů, si za poslední dvě sezony vylepšil konto o 300 tisíc (což je pro obyčejného člověka stále jmění, ale pro Woodse jde odrobné). Rozpad manželství, sled avantýr, konec vztahu s lyžařkou Lindsay Vonnovou... To vše jej sráželo.

„Je dobré, že si pamatuju časy jeho kralování – vím, že se z toho umí dostat zpátky,“ soudí 27letý Jason Day, člen elitní světové desítky: „Ale otázkou je, jak moc chce.“

Lindsey Vonnová, Tiger Woods a děti bývalé golfové jedničky.

Zásadní postřeh! I takto popisovali reportéři při British Open jeho chování: Nezdá se, že by ho krize zajímala. Oheň, jímž kdysi plál, je pryč. Chybám se směje, jako by to byly nějaké interní vtípky. „Jsem pořád mladý, pořád miluju golf apořád mě baví připravovat se na největší akce,“ řekl sice Woods, ale po posledním majoru je jasné, že velké jméno a skvostná minulost nestačí samy o sobě vůbec na nic.

Do St. Andrews se British Open vrátí nejspíš v roce 2020 či 2021. Pořád ještě s Tigerem Woodsem na startu? „Budu mít asi trochu méně vlasů. A doufám, že mi o něco lépe půjde golf,“ zavtipkoval Woods. O moc víc než humor, a to dost hořký, mu nyní nezbývá.

Autor: