Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sjezdařské zlato patří Mazeové, na mistrovství světa uspěla o dvě setiny

Sport

  20:40
BEAVER CREEK / PRAHA - Slovinská lyžařka Tina Mazeová se stala mistryní světa ve sjezdu. Olympijská vítězka ze Soči dnes v Beaver Creeku oplatila Rakušance Anně Fenningerové těsnou porážku z úterního superobřího slalomu a s náskokem dvou setin sekundy získala zlato. Bronz vybojovala Švýcarka Lara Gutová. Klára Křížová skončila na 32. místě.

Slovinka Tina Mazeová slaví sjezdařské zlato z mistrovství světa. foto: ČTK/AP

Zklamáním skončil závod pro domácí hvězdu Lindsey Vonnovou. Američanka, která skončila v úvodním superobřím slalomu třetí, toužila po zlatu, nakonec se ale musela spokojit s pátým místem se ztrátou 1,05 sekundy.

Jednatřicetiletá Mazeová se dnešním triumfem zapsala do historie. Přidat k olympijskému zlatu prvenství na následujícím mistrovství světa dokázala naposledy před 30 lety Švýcarka Michela Figiniová (OH 1984 a MS 1985).

Tina Mazeová během zlatého sjezdu na MS.

Vedoucí žena průběžného pořadí Světového poháru navíc navázala na zlaté úspěchy z předchozích dvou šampionátů, ve sjezdu se dostala na stupně vítězů jako první Slovinka v historii. V roce 2011 vyhrála v Garmisch-Partenkirchenu obří slalom, před dvěma lety ve Schladmingu ovládla superobří slalom, v němž se letos musela spokojit se stříbrem o tři setiny za Fenningerovou.

„Věděla jsem, že Fenningerová jela dobře a že to bude těsné. Tentokrát bylo štěstí na mojí straně. Teď potřebuju den pauzu a pak se uvidí, co všechno je ještě na šampionátu možné,“ prohlásila Mazeová, jež by ráda ziskem pěti medailí napodobila legendárního Nora Lasseho Kjuse.

Rakousko zásluhou Fenningerové získalo medaili i ve třetím závodě na MS. „Jsem moc spokojená. V super-G jsem byla já rychlejší, dneska Tina. Je to zábava bojovat spolu,“ řekla Rakušanka.

Mistrovství světa ve sjezdovém lyžování v Beaver Creeku (USA):

Ženy - sjezd: 1. Mazeová (Slovin.) 1:45,89 min., 2. Fenningerová (Rak.) -0,02, 3. Gutová (Švýc.) -0,34, 4. Schmidhoferová (Rak.) -1,03, 5. Vonnová (USA) -1,05, 6. Görglová (Rak.) -1,06, 7. Jnglinová-Kamerová (Švýc.) -1,08, 8. Merighettiová (It.) -1,25, 9. Suterová (Švýc.) -1,29, 10. Rebensburgová (Něm.) -1,35, ...32. Křížová ) -4,90.

Autoři: ,