Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Tisíce sportovců z Číny lžou o věku

Sport

  11:27
PEKING - Pamatujete na pekingskou olympiádu? Vítězné čínské gymnastky podezírali, že jim ještě není šestnáct. Nyní si samotní sportovní funkcionáři v provincii Kuang-tung nechali udělat rentgenovou analýzu kostí, jejíž výsledky odhalily, že 15.000 mladých sportovců lhalo o svém věku.

Podle čínské strany a mezinárodní gymnastické federace je úspěšným čínským gymnastkám z OH více než 16 let, což je limit pro start na hrách. Otázkou zůstává, zda se tomu dá skutečně věřit - Federace zkoumala totiž věk dívek pouze podle rodných listů, pasů a občanských průkazů. foto: ČTK

Je těmto čínským gymnastkám skutečně 16 let? Odborníci neskrývají pochybnosti.

Dva tisíce sportovců podle výzkumu závodí mezi juniory, i když na to nemají právo. Další tisícovka patří do jiných věkových kategorií, než uvádí. Výsledky nechali funkcináři zveřejnit na internetové stránce listu Southern Metropolis Daily.

Gymnastka Jang I-lin. Je jí opravdu šestnáct let?

Výsledky analýzy mohou přinést další pochybnosti o skutečném věku špičkových čínských sportovců. Na loňské olympiádě v Pekingu čelily členky vítězného gymnastického týmu obvinění, že jsou příliš mladé, ale nakonec byly očištěny. Z falšování dokladů je podezřelý také basketbalista I Ťien-lien působící v zámořské NBA.

Autor: