Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Titul mistra mají fotbalisté Liberce

Sport

  16:41
LIBEREC - Liberec získal mistrovský titul před čtyřmi lety. A dnes po utkání s Mostem si může oživit vzpomínky na tyto radostné chvíle. Remízoval sice 1:1, to mu ale stačí k tomu, aby se v čele tabulky udržel na první příčce.

Fotbal. foto: Pavel Wellner, Lidové noviny

Fotbalisté Slovanu Liberec slaví po čtyřech letech znovu mistrovský titul. V dnešním utkání remizovali s Mostem 1:1 a ve zbylých dvou kolech již nemohou být v čele tabulky předstiženi.

Domácí mohli ozdobit svůj závěrečný krok k titulu výhrou, ale Horst Siegl v 89. minutě z penalty vyrovnal.

Liberec dospěl k triumfu, který mu otvírá dveře do třetího předkola Ligy mistrů, především díky výborné obraně. V dosavadních 28 zápasech inkasoval jen sedmnáct gólů a brankář Marek Čech udržel čtrnáctkrát čisté konto. Lavičkův tým prohrál jen dvakrát - v Jablonci a v Olomouci.

Na trůn usedl Slovan i přesto, že před ligovým startem nepatřil k favoritům. V letní přestávce totiž stadion U Nisy opustili hráči, kteří byli dlouho oporami. Jediný reprezentant Jan Polák zamířil do Norimberku, útočník Michal Pospíšil do skotského klubu Hearts, čtyři hráči přestoupili do Sparty a rozloučil se i trenér Stanislav Griga.

Výprodej pokračoval i v zimě, kdy nejlepšího střelce klubu Filipa Hološka zlákala turecká liga.

Bývalý Grigův asistent Lavička však převedl mužstvo přes všechny nástrahy a diváci tleskali nově zrozeným hvězdám. Obránce Tomáš Zápotočný už dostal pozvánku do reprezentace, Milan Matula, Daniel Pudil a Jan Holenda hrají za jednadvacítku, na Slovensku si po letech vzpomněli na Ivana Hodúra.

Ve zbytku soutěže se bude hrát především o druhé místo, které je vstupenkou
do druhého předkola Ligy mistrů. Nejblíže k němu mají Mladá Boleslav a Teplice. Třetí tým tabulky bude spolu s vítězem domácího poháru hrát Pohár UEFA.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!