Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Titul z krasobruslení putuje do Bulharska

Sport

  10:38
Calgary - Bulharský taneční pár Albena Denkovová a Maxim Stavijski získal titul mistrů světa v krasobruslení. Na šampionátu v kanadském Calgary v pátek o 45 setin bodu porazil domácí Marie-France Dubreuilovou a Patrice Lauzona. Třetí skončili Američané Tanith Belbinová a Benjamin Agosto.

Denkovová a Stavijski. foto: ČTK

Čeští tanečníci Kamila Hájková a David Vincour byli po originálním tanci  sedmadvacátí a při svém debutu na světové scéně do volných tanců  nepostoupili.

    Zkušení Bulhaři nastupovali do finálové části soutěže z vedoucí pozice po  povinném a originálním tanci. V boji o titul nasadili strhující tempo, v  jejich výrazovém volném tanci se střídaly klidnější pasáže s úseky nabitými  emocemi. Díky vysoké známce za bruslařské dovednosti a choreografii  jednatřicetiletá Denkovová a o tři roky mladší Stavijski udrželi náskok z  prvních dvou částí soutěže a získali pro Bulharsko vůbec první zlatou
medaili ze světových krasobruslařských soutěží.

    Nejlepší volný tanec však před domácím publikem předvedli Dubreuilová a  Lauzon. Jejich vystoupení na romantickou hudbu rozhodčí ohodnotili jako  technicky nejobtížnější a Kanaďané se jako jediní dostali nad hranici sta  bodů. Ztrátu na bulharský pár však smazat nedokázali a zůstali stříbrní.

    První medaile na světové akci je pro ně životním úspěchem, na mistrovství  světa byli dosud nejlépe sedmí v roce 2005. Zklamáním pro ně skončilo  vystoupení na olympijských hrách v Turíně, kde se partnerka zranila při  pádu ve zvedané figuře v závěru originálního tance a museli ze soutěže  odstoupit.

    Na bronzovou příčku se díky vydařenému volnému tanci posunuli Belbinová s  Agostem. Stříbrní olympijští medailisté byli po odchodu šampionů Taťjany  Navkové a Romana Kostomarova z Ruska považováni za největší favority na  titul, ale po originálním tanci jim patřila až čtvrtá příčka. I ve volném  tanci dostali čtvrtou nejvyšší známku, ale v konečném součtu předstihli  Francouze Isabelle Delobelovou a Oliviera Schoenfeldera.

    Průběžně třetí pár soutěže za program na motivy benátského karnevalu dostal  nižší známky než na olympijských hrách v Turíně. Musel se tak sklonit nejen  před Američany, ale i před litevským párem Margarita Drobiazková, Povilas  Vanagas, který po druhém volném tanci večera skončil těsně za medailí.
Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!