Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Berdych chválí rychlejší míčky v Indian Wells. A vyhlíží derby s Rosolem

Davis Cup

  14:45
KALIFORNIE (Od spolupracovníka LN v USA) - Česká tenisová jednička Tomáš Berdych potvrzuje zatím i na prestižním turnaji Indian Wells svoji velmi solidní letošní formu. V Kalifornii postoupil přes domácího tenistu Steva Johnsona a nyní ho čeká české derby s Lukášem Rosolem.

Tomáš Berdych v utkání s Američanem Stevem Johnsonem. foto: ČTK/AP

LN Tomáši, v zápase proti Američanovi Johnsonovi jste na kurtu dominoval. Jak jste se při zápase cítil?
Jsem moc rád, že jsem to utkání proti Johnsonovi zvládal takto dobře, utkal jsem se s ním poprvé, a takové zápasy nejsou nikdy příjemné. V takovém případě se musíte soustředit hlavně sám na sebe a držet se stanovené taktiky, což se mi pro němu dařilo po celý zápas. Jsem moc rád, že jsem to takhle dobře zvládnul.

LN Někteří tenisté, například Andy Murray, si na tiskové konferenci stěžovali na nekonsistentní herní podmínky zde v Indian Wells. Jak je hodnotíte vy?
Myslím, že podmínky zde panují stejné každý rok, jediná změna je v míčích, které jsou velmi odlišné od minulosti, ale jedná se o krok dopředu a změnu k lepšímu. Míče lze mnohem lépe kontrolovat, což je super hlavně v místním horkém počasí, v němž míče velmi rychlé létají. Celkově mohu říci, že mi místní podmínky vyhovují.

LN V únoru jste dosáhl 500 vítězství na okruhu ATP, jak jste celkově spokojený s letošní sezonou?
Před sezonou jsem udělal řadu změn v mém týmu, přišel kouč Dani Vallverdu, a proto jsem zatím rád, že s každým týdnem mám pocit, že jsem učinil krok dopředu. Mám slušné výsledky, i když mi chybí turnajový triumf. V každém zápase na něčem konkrétním pracujeme a jsem pak moc rád, když se mi to daří plnit. Teď jen musím v tom pokračovat a vytrvat.

Tenista Tomáš Berdych na turnaji v Indian Wells.
Servírující Tomáš Berdych.

LN Co přinesl váš nový kouč Dani do tréninku? V čem se liší od ostatních?
Těch změn je hodně, to se nelze jednoduše říci jednou větou. Hlavním přínosem je jeho styl práce a zkušenosti, příprava plánu na každý zápas a na každého soupeře. Nejdůležitější asi je, že dokáže přizpůsobit každý trénink protivníkovi, s nímž budu hrát. Jsem moc rád, když se mi pak daří při zápasech plnit to, na čem na tréninku pracujeme.

LN Přeci jen patříte mezi nejzkušenější tenisty, hrajete na okruhu ATP více než deset let, existuje ještě něco, co může tenisově vylepšit?
Určitě, těch věcí je spousta, zejména různé detaily, které pak mohou v klíčových momentech rozhodovat. Nejde o to se naučit forhend, ale vylepšit maličkosti, na nichž pak může všechno záležet. Vždycky je co zlepšovat a věřím, že všechny změny v mém týmu, ať se jedná o Daniho či o kondiční tým, tak mi pomohou ke zlepšením a dobrým výsledkům.

LN V osmifinále Vás čeká české derby, nastoupíte proti Lukáši Rosolovi, kterému nevyšlo utkání Davisova pohár proti Austrálii. Jak se těšíte?
Národnost mého soupeře nehraje pro mě žádnou roli. S Lukášem jsme se již párkrát utkali, a vždycky jsem zvítězil, takže se budu snažit pokračovat v podobné hře, jaká slavila v minulosti úspěch. Budu se držet mého taktického plánu a vítězné strategie, což je v podstatě to nejdůležitější, s čím musím do zápasu jít, ale národnost toho, kdo stojí na druhé straně kurtu, opravdu není podstatná. Cítím se nyní dobře, po fyzické i psychické stránce, což je asi to nejdůležitější, co potřebuji, bez ohledu na soupeře.

Autor:

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Přípravář staveb/rozpočtář

PAMÁTKY TÁBOR, s.r.o.
Jihočeský kraj
nabízený plat: 40 000 - 50 000 Kč