Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Berdych vyřídil Seppiho a v Dauhá si zahraje finále proti Ferrerovi

Sport

  19:15
DAUHÁ/PRAHA - Tomáš Berdych si hned na prvním turnaji sezony v Dauhá zahraje finále. Český tenista porazil v semifinále Itala Andrease Seppiho 6:2, 6:3 a o jedenáctý titul v kariéře se utká v sobotu se Španělem Davidem Ferrerem.

Tomáš Berdych na turnaji v Paříži. foto: Reuters

Sedmý hráč světa Berdych hraje v Kataru v mimořádné pohodě a potvrdil to i proti Seppimu. Podání italského soupeře prolomil ve čtvrtém gamu obou setů a sám byl na servisu suverénní. Devětadvacetiletý Čech neztratil podání ani ve čtvrtém utkání na turnaji a do 25. finále v kariéře postoupil za hodinu a čtvrt.

V boji o titul čeká Berdycha papírově dosud nejtěžší soupeř. S Ferrerem má nepříznivou zápasovou bilanci 5:7. Poslední dva duely na ATP Tour však vyhrál a zkušeného Španěla porazil i na Nový rok na exhibici v Thajsku.

Je to tam! Tomáš Berdych se raduje z vítězství.
Tomáš Berdych
Tomáš Berdych
Zklamaný Berdych.

Třetí nasazený Berdych zahajuje sezonu v Dauhá druhý rok po sobě, loni tam vypadl v prvním kole. Vyhrál však s Janem Hájkem čtyřhru a letos může přidat titul v singlu.

Ferrer v semifinále v tie-breakové bitvě porazil 6:7, 7:6 a 7:6 Chorvata Iva Karloviče a postoupil do 47. finále v kariéře. Ani jeden z hráčů v průběhu dvoupůlhodinového duelu neztratili servis, dohromady si vypracovali jen pět brejkbolů.

Pětatřicetiletému obru Karlovičovi, jenž na turnaji vyřadil v prvním kole Lukáše Rosola a ve čtvrtfinále světovou jedničku Novaka Djokoviče, nebylo nic platných ani 30 es. Záhřebský rodák vylepšil svou bilanci es v kariéře na 9092, překonal Andyho Roddicka (9074) a v historické tabulce je před ním pouze Goran Ivaniševič (10.183).

Tenisový turnaj mužů v Dauhá (tvrdý povrch)

Dvouhra - semifinále:
Berdych (3-ČR) - Seppi (It.) 6:2, 6:3
Ferrer (4-Šp.) - Karlovič (7-Chorv.) 6:7 (2:7), 7:6 (7:5), 7:6 (7:4).