Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Berdych se Štěpánkem prošli ke vzájemné bitvě, uspěla i Hradecká

Roland Garros

  13:08aktualizováno  18:57
PAŘÍŽ - Tenista Tomáš Berdych zahájil pařížskou misi úspěšně. Světová čtyřka porazila na Roland Garros japonského kvalifikanta Jošihitu Nišioku. Ve druhém kole vyzve v atraktivním souboji daviscupového parťáka Radka Štěpánka, který přemohl Ivana Dodiga. Hladce postoupila i Lucie Hradecká, naopak skončila Kateřina Siniaková.

Tomáš Berdych na French Open. foto: ČTK/AP

Devatenáctiletý Nišioka byl v zápase jasným outsiderem, na žebříčku je na 146. místě a do turnaje se musel probít přes kvalifikaci. S Berdychem se dosud nikdy neutkal.

Úterní program Roland Garros

začátek v 11.00

Kurt Philippa Chatriera: KVITOVÁ (4) - Erakovicová (N. Zél.), 4. zápas HLAVÁČKOVÁ - S. Williamsová (1-USA)

Kurt č. 6: VESELÝ - Mayer (23-Arg.)

Kurt č. 10: SMITKOVÁ - Townsendová (USA), 4. zápas KOUKALOVÁ - Koviničová (Č. Hora)

V prvním setu byl Japonec evidentně nervózní a dostal „kanára“. Pak mu ale pomohl Berdych vlastními chybami zápas trochu prodloužit, Nišioka však působil příliš pasivně na to, aby mohl výhru českého hráče ohrozit.

„Chtěl jsem si něco vyzkoušet pro celý turnaj, pro další zápasy, to se mi povedlo,“ konstatoval Berdych v rozhovoru na kurtu. „Byl jsem spokojený s timingem úderů, teď se soustředím na svůj další zápas,“ prohlásil.

V něm ho vyzve krajan Radek Štěpánek, což bude lákavý zápas: daviscupoví parťáci se utkají poprvé od roku 2011 a teprve počtvrté celkově (v bilanci zatím vede Berdych 2:1).

Štěpánek si připsal proti Dodigovi, kterého vede český kouč Martin Štěpánek, nejcennější výhru od dubnového comebacku na kurty po dlouhém zranění. 

Tomáš Berdych na French Open.
Tomáš Berdych na Frech Open.

Situaci si zkomplikoval jen v prvním setu, kde ztratil vedení 5:2 a nakonec ho prohrál 5:7. V dalších třech setech už ale vládnul.

„Jel jsem sem hlavně s tím, abych se domů vrátil zdravý. První úkol snad zvládnu,“ říkal Štěpánek (celý rozhovor čtěte ZDE). „Taky jsem tu chtěl něco vyhrát. Za první kolo jsem hrozně moc rád. Vzhledem k tomu, co jsem zažil je to pro mě obrovská vzpruha. Zase můžu hrát a vyhrávat na nejvyšší úrovni.“

Hradecká vyhrála jednoznačně, Siniaková vypadla

Výborně zvládla vstup do turnaje rozjetá Lucie Hradecká. Třicetiletá tenistka, která nedávno zazářila postupem do finále v Praze, vystřílela z kurtu o devět let mladší Číňanku Čeng Saj-saj 6:3, 6:0, cestou zvládla 26 vítězných úderů. Její příští soupeřkou bude bývalá světová jednička Viktoria Azarenková z Běloruska.

Premiéru na Roland Garros naopak nezvládla Kateřina Siniaková. Devatenáctiletá naděje českého tenisu, která minulý týden úspěšně zvládla maturitu, nedokázala využívat své příležitosti v zápase s Němkou Carinou Witthöftovou. Z 11 brejkbolů využila jen tři, nedotáhla k výhře slibně rozehraný druhý set a prohrála 3:6, 5:7.

Už v 1. kole se s turnajem rozloučila trápící se Agnieszka Radwaňská. Někdejší světová dvojka, která v dubnu ukončila spolupráci s Martinou Navrátilovou, prohrála s Annikou Beckovou 2:6, 6:3, 1:6.

Na kurtech už jsou také Denisa Allertová, Barbora Strýcová a Karolína Plíšková.

ČEŠI FRENCH OPEN

MUŽI: 
Dvouhra - 1. kolo: Dodig (Chor.) - Štěpánek (7:5, 3:6, 4:6, 1:6), Berdych - Nišioka (Jap.) 6:0, 7:5, 6:3.

ŽENY: 
Dvouhra - 1. kolo: Hradecká - Čeng Saj-saj (Čína) 6:3, 6:0.

Autoři:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!