Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Tornádo v turbanu. 103letý maratonec dostal Řád britského impéria

Sport

  16:19aktualizováno  18:47
PRAHA - Do pěti let nebyl schopen chodit, jeho nohy byly příliš tenké a slabé. Brit Fauja Singh však nejen že tento hendikep překonal, ale stal se dokonce maratoncem. A to nikoliv obyčejným - s profesionálním během začal v 89 letech a jako jediný člověk v historii dokončil maraton ve věku 100 let. Nyní vytrvalec narozený v Indii obdržel do královny Řád britského impéria.

Maratonec Fauja Singh při svém posledním závodě. foto: ČTK

Třicátého prosince 2014 bylo Řádem britského impéria vyznamenáno mnoho významných osobností veřejného života, mezi nimi také několik sportovců. Bývalý mistr světa v běhu na 1500 metrů Steve Cram, legendární pětibojařka Mary Petersová a maratonec Fauja Singh.

„Tornádo v turbanu,“ tak britskému běžci přezdívala média a jmenuje se tak i běžcova autobiografie.

Singh, narozený 1. dubna 1911 v indickém Pandžábu, je ve svých 103 letech skutečnou ikonou světového sportu. Charakteristický turban a dlouhý vous z něj pro fotografy dělají nepřehlédnutelný objekt, avšak jsou to hlavně jeho sportovní a charitativní zásluhy, vliv na mládež a inspirativnost, jež nyní královna Alžběta II. ocenila.

Myslel si, že maraton má 26 kilometrů

Přestože v mládí byl nadšeným běžcem, ke svému koníčku se vrátil až v roce 1995 poté, co byl v krátké době svědkem smrti svého syna, dcery i manželky. Aby našel nový smysl života, rozhodl se běhat a začal přemýšlet o profesionální kariéře. Ta začala v roce 2000 maratonem v Londýně. Fauju Singhovi bylo tehdy 89 let.

Jak vzpomíná jeho osobní trenér, Singh byl zvyklý běhat 20 kilometrů denně a zatoužil po maratonu, když zjistil, že je dlouhý jen 26 kilometrů. Jenže brzy zjistil svůj omyl, šlo o 26 mil... Skutečnou vzdálenost 26,2 míle (42 195 metrů) pak v roce 2004 zaběhl za 6 hodin a  54 minut, čímž stanovil nový rekord pro běžce starší 90 let a získal obrovskou popularitu.

Maratonec Fauja Singh se stal rytířem Britského impéria.

Nikdy však žádný jeho čas nebyl zapsán do Guinessovy knihy rekordů, neboť v roce 1911, kdy se měl narodit, ještě v Indii nebylo zvykem vést databázi s údaji o všech občanech. Běžec se ale vždy proti nařčením zpochybňujícím jeho věk bránil platným pasem a také dopisem od samotné královny Alžběty II., v němž mu vladařka přeje vše nejlepší ke stým narozeninám.

Singhův příběh rozhodně nelze brát jako kuriozitu, o čemž kromě zmíněného státního vyznamenání svědčí například i to, že v roce 2004 běžec figuroval v reklamě na sportovní vybavení Adidas. Jeho kolegy při natáčení tehdy byly modly světového sportu fotbalista David Beckham a bývalý boxer Muhammad Ali.

Svůj poslední závod Singh, přezdívaný „Tornádo v turbanu“, absolvoval 24. února 2013 v Hong Kongu, když mu bylo 101 let. Od té doby se běhu věnuje pouze rekreačně a jako jedna z nejinspirativnějších osobností sportu také z charitativních důvodů.

 „Prvních dvacet mil je docela v pohodě. Zato posledních šest už musím mluvit s Bohem,“ říká o své milované maratonské trati legendární běžec.