130 let

Belgičan Yves Lampaert na trati úvodní etapy Tour de France 2022. | foto: AP

Ani van Aert, ani Ganna. Úvod Tour překvapil, do žluté jde Lampaert

Sport
  •   19:22
Favoritů bylo mnoho. Ital Filippo Ganna, Belgičan Wout van Aert, Slovinci Tadej Pogačar a Primož Roglič… Jenže nikdo z nich se do žluté po první etapě Tour de France neoblékl. Třináctikilometrovou časovku totiž opanoval Belgičan Yves Lampaert a byl to on, kdo se v Dánsku ujal celkového vedení.

Zdálo se, že van Aert se už bude radovat ze zisku prvního žlutého dresu. Předvedl parádní jízdu, dlouho se vyhříval v horkém křesle. Jenže pak se na trať vydal jedenatřicetiletý Lampaert.

První mezičas ještě nenaznačoval, k jakému překvapení dojde. Jezdec Quick-Stepu na něm byl až osmý a třeba na van Aerta ztrácel dvě sekundy.

Ve druhé polovině trati však předvedl úžasné zrychlení.

Do karet mu hrálo, že pomalu ustával déšť, který trápil závodníky před ním. „Trať usychala,“ uznal posléze. Pořádně tak mohl roztočit nohy, lépe vybírat zatáčky.

Cílovou pásku nakonec proťal v čase 15:17 minuty a s průměrnou rychlostí 51,7 kilometrů v hodině. Ale hlavně: na výsledkové tabuli se rozsvítilo: první místo!

Ani van Aert tomu nemohl uvěřit. Usazený v horkém křesle jen našpulil ústa a kývl hlavou. Bylo jasné, že on žlutý dres neoblékne, chybělo mu pět sekund.

Lampaert naopak propukl v jásot, při rozhovoru se zase samým štěstím rozplakal.

Belgičan Yves Lampaert na trati úvodní etapy Tour de France 2022.

„Porazil jsem velkého van Aerta, je to neuvěřitelného,“ líčil. „Nikdy jsem to nečekal. Vůbec to nechápu. Jsou tady ti nejlepší závodníci světa a lídrem jsem já.“

Lampaert si připsal patnácté profesionální vítězství v kariéře a po Vueltě 2017 druhé na závodech Grand Tour. V časovce slavil celkově popáté.

Na třetím místě skončil se sedmisekundovým mankem Pogačar, čtvrtý byl ještě o tři sekundy pozadu Ganna. Pátý Nizozemec Mathieu van der Poel zaostal o 13 sekund a šestý Dán Mads Pedersen o 15 sekund.

Velkou ztrátu nenabrali ani týmoví kolegové z Jumbo-Visma Dán Jonas Vingegaard a Roglič. První jmenovaný byl sedmý (+15), Roglič osmý (+16).

Z tria lídrů Ineosu si vedl nejlépe Brit Adam Yates, jenž zaostal za Lampaertem o 23 sekund. Další Brit Geraint Thomas nabral manko 25 sekund. Kolumbijec Daniel Felipe Martínez ztratil 44 sekund.

Belgičan Wout van Aert na trati úvodní etapy Tour de France 2022.

Rus Alexander Vlasov zaostal o 31 sekund, Australan Jack Haig o 51 sekund, Ital Damiano Caruso o 55 a Španěl Enric Mas nabral ztrátu 56 sekund. Australan Ben O´Connor ztratil 1:01 minuty.

V sobotu Tour pokračuje další dánskou etapou. Na 202 kilometrech čekají tři vrchařské prémie čtvrté kategorie a v závěru obávaný osmnáctikilometrový Most přes Velký Belt, kde hrozí silné větrné poryvy.

Jak se vše odehrálo

Krátce před čtvrtou hodinou se cyklistické začali řadit na startovní čáře v Kodani k úvodní etapě Tour de France.

Že časovka měla jen třináct kilometrů?

Že vedla celou dobu po rovině?

Jistě, závodníky i přes to ale nic jednoduchého nečekalo. Na trať se totiž snášel déšť, pomalovaný asfalt klouzal a k tomu se jezdci museli vypořádat s několika technickými zatáčkami.

Své by mohl vyprávět třeba Švýcar Bisegger, před začátkem jeden z favoritů. Nejprve šel k zemi po podklouznutí předního kola, posléze i po smeknutí toho zadního. Místo útoku na elitní desítku tak závěr dojel v potrhaném dresu a se zklamaným výrazem.

Ve vedení tak dlouho zůstával Nizozemec Mollema, jenž mokrou tratí prosvištěl průměrnou rychlostí více než padesát kilometrů v hodině.

Mollemu z čela sesadil až jeho krajan van der Poel. Sedmadvacetiletý fenomén předvedl parádní výkon. I jemu kolo párkrát podklouzlo, ovšem nepříjemné situace pokaždé ustál.

Na prvním mezičase van der Poel ještě na Mollemu pár setin ztrácel, v druhé polovině trati však zrychlil a cílem projel s náskokem čtyř setin.

Jezdec stáje Alpecin-Deceuninck se posléze usadil do horkého křesla a sledoval, jak se s tratí perou jeho soupeři. A dlouho se mohl smát.

Nizozemec Mathieu van der Poel na trati úvodní etapy Tour de France 2022.

Dvojice lídrů Jumbo-Visma Slovinec Roglič a Dán Vingegaard sice zajela velmi slušně, ovšem Nizozemce neohrozila.

Ještě lépe se předvedl domácí Pedersen, jenže i jemu dvě sekundy chyběly.

A nic se nezměnilo ani po jízdě Švýcara Künga, dvojnásobného mistra Evropy.

Van der Poelovu nadvládu ukončil až italský časovkářský expert Ganna. I jemu by svědčila suchá vozovka a v několika zatáčkách jel raději na jistotu, postupně si ale zvykal.

Na úvodním měřením na Nizozemce ztrácel tři sekundy, stejný rozdíl ale v cíli nakonec hrál v jeho prospěch.

Ganna se však ani nestihl usadit do horkého křesla a už tu byl nový lídr – van Aert. I on těžil ze silného závěru a páskou projel s pěti sekundami k dobru.

Porazí ho někdo?

Zdálo se, že ne.

Pořadím na čele mohl zamíchat Slovinec Pogačar, ovšem dvě sekundy mu chyběly. Skvěle závod rozjel Francouz Laporte, týmový kolega van Aerta, jenže po pádu o naději přišel.

Pak ale překvapil Belgičan Lampaert.

A byl to nakonec on, kdo byl po první etapě Tour tím nejšťastnějším.

Autor: Michal Koubek