130 let

Egan Bernal slaví vítězství se stájovým kolegou Geraintem Thomasem z Británie. | foto: Reuters

Tour de France se přeci jen pojede. Cyklistický svátek letos odstartuje na konci srpna

Sport
  •   14:31
Paříž - Nejslavnější cyklistický závod Tour de France byl kvůli pandemii koronaviru odložen o dva měsíce a začne až 29. srpna. Nový termín oznámila pořádající společnost ASO, na rozpisu etap se nic nemění. Peloton tedy odstartuje v Nice a šampion bude korunován o tři týdny později 20. září v Paříži na Champs-Élysées. Jen týden nato by se mělo uskutečnit mistrovství světa ve Švýcarsku.

Být, či nebýt? Tour de France má problém, musí se odložit. Ztrát se bojí cyklisté i starostové

Tour de France byla poslední z největších sportovních událostí roku, o jejímž osudu nebylo rozhodnuto. Nový termín však koliduje s dalším ze tří závodů Grand Tour španělskou Vueltou. Pro tu se Mezinárodní cyklistická unie (UCI) s pořadateli pokusí najít nové místo v kalendáři, podobně jako pro květnové Giro d’Italia.

Rozhodnutí o přesunu až na konec srpna ukončilo dlouhé období spekulací, co bude se 107. ročníkem „Staré dámy“ a v jaké podobě se případně pojede. Zaznívaly například hlasy o uspořádání závodu bez diváků či ve zkrácené verzi, což naráželo na řadu skeptických reakcí.

Poslední etapu, dlouhou 128 kilometrů, vyhrál jezdec stáje Lotto Soudal Caleb...
Geraint Thomas dovedl Kolumbijce Egana Bernala do cíle poslední etapy Tour.

Dobrý odhad měl český profesionál Roman Kreuziger. „Budu sice spekulovat, protože jsem pouze závodník a rozhodují o tom lidé úplně někde jinde a výš, ale myslím si, že Tour de France na sto procent bude. A stoprocentně nebude zkrácená, protože to je ta Grand Tour, která drží cyklistiku. Proto je z mého pohledu důležité, aby se objela. Myslím, že se pojede celá,“ řekl během minulého týdne Kreuziger.

Tour byla původně plánována na období mezi 27. červnem a 19. červencem. V kalendáři se dlouho držela právě tato data, avšak po pondělním vyjádření prezidenta Emmanuela Macrona, že akce s větším počtem lidí nebude ve Francii možné pořádat nejméně do poloviny července, bylo zřejmé, že se i pro Tour bude muset najít nový termín.

UCI navíc potvrdila, že závodit se nebude ještě ani v průběhu června. Jakékoli závodní akce spojené s unií jsou kvůli pandemii odvolané nejméně do 1. července.

Autor: ČTK