Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Tour de Ski ovládli čeští lyžaři

Sport

  13:15
NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ - Běžec na lyžích Lukáš Bauer se vrátil do vedení v Tour de Ski. Český reprezentant vyhrál dnešní stíhací závod na 15 km volnou technikou v Novém Městě na Moravě, který uzavřel první polovinu osmidílného seriálu, a v čele průběžného pořadí má náskok 3,2 sekundy před krajanem Martinem Koukalem.

Lukáš Bauer. foto: Lidové noviny

České mužské lyžování potkal na Vysočině jeden z nejúžasnějších dnů, domácí
reprezentanti vedle sebe v distančním závodě Světového poháru stáli na nejvyšších pozicích poprvé v historii. Jedenáctým místem se blýskl i Martin Jakš.

"Co víc si můžeme přát. Jsem rád, že jsem se dostal zpátky do vedení, byl to můj jediný cíl," radoval se v cíli Bauer, který při závodech Tour de Ski v Novém Městě ještě nenašel přemožitele a dnes se radoval už z třetího triumfu v seriálu.

"Je to jako sen," přidal se Koukal. Ten ve finiši předčil Itala Pillera Cottrera a za Bauerem nakonec zaostal o 3,2 vteřiny. Pak se oba vyčerpaní Češi srdečně objali a nestačili přijímat gratulace ze všech stran.

Hlavním hrdinou dne byl Bauer. Ten sice po pražském sprintu, který nepatří
k jeho silným disciplínám, ztratil průběžné vedení, ale dnešním výtečným výkonem potvrdil, že je na delších tratích letošní jedničkou. Rychle vymazal dvanáctivteřinovou ztrátu na norského lídra Oestensena a na kótě 2,6 kilometru už šel do vedení. Bauer s Oestensenem pak bok po boku uháněli vpřed a každým tempem bylo jisté, že český šampion je na tom hlavně při stoupáních v esíčkách se silami o dost lépe.

Bauer ustál i nepříjemnou situaci, když mu Oestensen při nepatrném kontaktu
po pěti kilometrech zlomil hůlku. "Bylo to obtížné, ale naštěstí jsem rychle dostal novou," popisoval Bauer. Ten pak nevýrazného Oestensena definitivně setřásl, a přestože po deseti kilometrech měl před skupinkou pronásledovatelů šestnáctivteřinový náskok, dlouho si vítězstvím nemohl být jistý.

"Je to psychicky náročné, když za vámi jede skupina, jejímž jediným cílem je vás dohnat. Síly ubývaly hodně rychle," uvedl Bauer, za nímž se postupně propracoval do výborné pozice i Koukal.

V posledním okruhu už ale bylo jasné, že Bauer vítězství uhájí. Když vyběhl na poslední kopeček před cílovou rovinkou, měl k dobru nejméně čtyřicetimetrový náskok. "Soustředil jsem se jedině na to, abych rychle padl za cílovou čáru," naznačil Bauer, že mu závod vzal hodně sil. Chvíli po Bauerovi do cíle dospurtoval i Koukal, nejrychlejší z pronásledovatelů.

"Po tomhle výsledku už sezonu nebudu moci hodnotit jako neúspěšnou," zářil
Koukal, rodák z nedalekého Žďáru nad Sázavou. V Novém Městě budou muži pokračovat v seriálu Tour de Ski středečním závodem na 15 kilometrů klasickou technikou.

Autor:

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...