130 let

Ivan Basso se Tour nezúčastní. | foto: AFP

Tour nepojede nikdo podezřelý z dopingu

Sport
  •   19:05
Štrasburk - Cyklistickou Tour de France nepojede žádný z jezdců, který je ve Španělsku podezřelý z dopingu. Shodli se na tom šéfové všech jednadvaceti zúčastněných stájí. Znamená to, že ze hry vypadl velký favorit Ivan Basso z týmu CSC.
Podle rozhodnutí stájových lídrů navíc za vyloučené cyklisty nesmějí naskočit náhradníci, takže T-Mobile pojede Tour jen se sedmi jezdci. Zákaz startu pro vyšetřované cyklisty nejvíce postihne stáj Astana-Würth, která má na seznamu zveřejnéném španělskými médii hned tři závodníky ze startovní listiny Tour včetně špičkového vrchaře Joseby Belokiho. Kazašský lídr týmu Alexandr Vinokurov, jenž za současné situace patří mezi kandidáty na celkové vítězství, tak bude mít podporu pouze pěti kolegů.

Na letošní Tour de France nebude po dnešních událostech startovat žádný z trojice cyklistů, kteří se loni seřadili za fenomenálním Američanem Lancem Armstrongem. Pozice na stupních vítězů před rokem obsadili Basso a Ullrich, čtvrtý byl Francisco Mancebo ze stáje AG2R, jenž je v rodném Španělsku také jedním z podezřelých.

Španělské úřady vyšetřují kvůli dopingu 58 cyklistů ze Španělska i zahraničí. Nedávno byla zveřejněna jména některých z nich, když civilní rozvědka rozluštila kódy, kterými byly zašifrovány záznamy sportovních lékařů Eufemiana Fuentese a Josého Merina Batrese. Oba byli již v květnu zatčeni v rámci rozsáhlé razie proti dopingu, při níž policie zajistila
steroidy, hormony a další zakázané látky. Dnes pořadatelé zveřejnili kompletní seznam podezřelých jezdců.
Autoři: Lidovky.cz, ČTK