Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Tour zažila černý den

Sport

  17:15aktualizováno  21:29
MADRID - Jedna rána za druhou stíhá letošní ročník cyklistické Tour de France. V době, kdy organizátoři řeší několik dopingových skandálu, musejí se vyrovnat i s bombovými útoky.

Cyklisté osmi týmů kvůli protestu proti dopingu odstartovali do 16. etapy Tour de France s minutovým zpožděním. foto: ČTK

Dvě exploze na trase měla na svědomí zřejmě baskická separatistická organizace ETA. Cyklisté nicméně nebyli ohroženi, neboť nálože explodovaly až poté, co peloton a doprovodné vozy místem projeli. Bomby vybuchly ve městě Belagua v regionu Navarra. Dnešní poslední pyrenejská etapa zavedla cyklisty do Španělska zhruba na 50 kilometrů.

O rozruch v šestnácté etapě se postarali už na jejím počátku závodníci osmi týmů. Ti odstartovali s minutovým zpožděním na protest proti dopingovým aférám. Reagovali tak na pozitivní nález Alexandra Vinokurova, jehož tým Astana v úterý odstoupil ze závodu.

Kazašská hvězda měla dopovat před sobotní časovkou, Vinokurov to ale odmítá. "Je to omyl. Nikdy jsem nedopoval, to není způsob, jakým chápu svou profesi," řekl Vinokurov.

Kvůli Morenimu odstoupila stáj Cofidis
Pozitivním nálezem Kazacha dopingové skandály na Tour de France ale neskončily. Deník L'Équipe s odvoláním na Mezinárodní cyklistickou unii uvedl, že 19. července po
jedenácté etapě byl dosud nejmenovaný cyklista pozitivně testován na testosteron. Organizátoři dnes odhalili jeho totožnost. Je jím Ital Cristian Moreni, čtyřiatřicetiletý jezdec stáje Cofidis.

Moreni byl po dojezdu dnešní šestnácté etapy byl zatčen a k dopingu se přiznal.  "Když si pro něj po etapě přišla policie, přiznal se. Ani nepožadoval kontrolu dalšího vzorku," citovala agentura AP mluvčího stáje Cofidis Erika Boyera. Policisté pak provedli razii na hotelových pokojích jeho týmu, který následně ze závodu odstoupil.

"Je to jediná věc, kterou jsme mohli za těchto okolností udělat," prohlásil prezident stáje Francois Migraine.

Cofidis je již druhým týmem, který z letošní Tour odstoupil. O první dopingový případ na Tour se postaral slavný Kazach Alexander Vinokurov, který se provinil proti pravidlům krevní transfuzí. Jeho stáj Astana pak vyslyšela výzvu organizátorů a z pelotonu odstoupila.

Italskému šampionovi z roku 2004 patřilo v průběžném pořadí Tour 54. místo, na vedoucího Dána Michaela Rasmussena ztrácel hodinu a půl.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...